Prosječan Francuz potroši 646 eura na zabavu

 Francuska, Pariz

Francuska, Pariz

Prema istraživanju agencije “Opinion way”, u Francuskoj je godišnji budžet za zabavu i razonodu porastao tri posto u odnosu na prošlu godinu i dostigao prosječnu vrijednost od 646 eura, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Nakon pada kupovne moći za 0,9 posto u 2012. godini, jedan broj Francuza odlučio je da više novca izdvoji za zabavu, navodi se u istraživanju koje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.050 odraslih osoba.

Prema ovom istraživanju, u domaćinstvima s mjesečnim prihodima većim od 3.500 eura, godišnji budžet za zabavu iznosi 1.038 eura u prosjeku, odnosno za 10 posto više, a domaćinstva sa primanjima manjim od 1.000 eura, za zabavu u proseku izdvajaju godišnje 370 eura, odnosno 16 posto više.

Među najčeščim vidovima razonode i zabave Francuzi su naveli internet, njih ukupno 72 posto, a slijedi televizija 59 posto.

Od ostalih vidova zabave, Francuzi ističu kulturne aktivnosti, njih 46 posto, kao što su posjete muzejima, bioskopima, pozorištima, čitanje knjiga, što je ispred planinarenja i bavljenje hortikulturom, za šta se opredjelilo 37 posto Francuza.

Posted by on 2013-09-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login