Prošle godine u svijetu izvršeno 778 smrtnih kazni

smrtna kaznaPrema posljednjem izvještaju organizacije Amnesty International prošle godine je u 22 zemlje u svijetu izvršena smrtna kazna nad najmanje 778 osoba.

U pomenutom izvještaju je navedeno da je do porasta egzekucija 2013. godine došlo najviše zbog više smrtnih kazni izrečenih u Iranu, Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Međutim, u taj broj ne ulazi na hiljade osoba osuđenih na smrtnu kaznu u Kini, u kojoj je to državna tajna. Pretpostavlja da je samo u Kini smrtna kazna izvršena nad više osoba nego u 21 zemlji zajedno.

Prema navodima Amnesty Internationala, prošle godine je najviše smrtnih kazni izvršeno u Kini, Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Somaliji.

Također, prema istom izvoru, u 57 zemalja u svijetu na smrtnu kaznu prošle godine je osuđeno 1,925 osoba.

Zanimljiv je i podatak da u zatvorima diljem svijeta na izvršenje smrtne kazne čeka 23.392 osoba.

S druge strane, u vezi sa odlukom suda u Egiptu kojom je 529 sljedbenika Muslimanske braće osuđeno na smrtnu kaznu poslije samo dva ročišta, iz Amnesty Internationala poručuju kako se nadaju da će pomenuta sudska presuda biti povučena.

Predstavnik Amnesty Internationala u Ujedinjenim nacijama (UN) Jose Luis Diaz kazao je da se ova organizacija oštro protiv smrtnim kaznama.

“To je krajnje okrutna, nehumana i ponižavajuća kazna”, rekao je on kritikujući i nedavnu sudsku odluku u Egiptu, koja je, kako kaže, “u najnovijoj historiji najbrojnija smrtna kazna izrečena na jednom sudu”.

Iz Amnesty Internationala ipak poručuju da samo mali broj zemalja izvršava smrtne kazne, odnosno u svakoj desetoj zemlji u svijetu se izvrašava smrtna kazna, dok je 140 zemalja protiv smrtne kazne.

Prema navodima ove organizacije, u Evropi i centralnoj Aziji nije zabilježena nijedna egzekucija, što je po prvi put od 2009. godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle godine je smrtna kazna izvršena nad 39 osuđenika, što je za četiri manje u odnosu na 2012. godinu, a 40 posto egzekucija bilo je sprovedeno u američkoj saveznoj državi Teksas.

Zanimljivo je da u nekim zemljama, kao što su Bocvana, Indija i Nigerija, tijela pogubljenih zatvorenika nisu vraćena porodicama radi sahranjivanja.

Isto tako, u izvještaju Amnesty Internationala navedeno je da se u Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji pogubljenja često izvršavaju na javnim mjestima.

Metode koje se koriste prilikom izvršavanja smrtnih kazni su od odsjecanja glave, smrtonosnih injekcija, električne stolice do vješanja i strijeljanja, a u prošloj godini nije zabilježena nijedna egzekucija kamenovanjem.

Posted by on 2014-03-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login