Prostorije Arhiva BiH nakon požara

Arhiv BiHNajvrijednija građa Arhiva Bosne i Hercegovine pretrpjela je veliku štetu u požaru u zgradi Predsjedništva BiH, koji je izbio tokom nereda u bh. prijestolnici, Sarajevu.

Podsjetimo, u požaru je stradao fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, dosjei Doma za ljudska prava BiH, zbirka mikrofilmovane građe iz raznih arhiva, fotokopije iz Bečkih arhiva i dosta pojedinačnih vrijednosti… U zbirci je bilo desetak orijentalnih rukopisa, izuzetne vrijednosti, nekoliko fermana, berata, bururdija, izuzetne vrijednosti, kaligrafskih dijela…

Nakon što je u Sarajevu zapaljen jedan od depoa u kojem je bila najvrednija građa kojom Arhiv BiH raspolaže, stradala je i građa koja se nalazila u podrumu Predsjedništva BiH, gdje je inače smješten Arhiv BiH, potvrdio je ranije za Anadoliju direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović.

”S obzirom na stradali fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, obavijestit ćemo Vladu Austrije, ali i UNESCO, Međunarodni arhivski savez… Treba organizirati solidarnu akciju među arhivima u BiH da se spasi što se može spasiti. Predstoji i akcija oko osiguranja sredstva da se osposobe prostorije za dalji rad. Sva stakla su polupana, garež, nepristupačnost”, kazao je Zahirović.

Ova građa je prošla tri rata, Prvi svjetski, Drugi svjetski rat i ovaj posljednji, ali je, kazao je Zahirović, prekjučer stradala.
[nggallery id=15]

Posted by on 2014-02-09. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login