Protest mladih širom BiH

studenti BiH portestiOd tzv. bebolucije, proteklog ljeta, nije se digla tolika medijska pompa kao oko potencijalnog onemogućavanja Erasmus Mundus programa za bh. studente.

Riječ je o projektu Europske unije za obrazovanje, “teškom” 14,7 milijardi eura, na osnovu kog bi najbolji i najvrijedniji studenti i profesori imali priliku skupljati znanje na najelitnijim evropskim univerzitetima.

Zahvaljujući trenutnom neslaganju bh. političara, ovaj program mogao bi zaobići akademsku zajednicu u BiH. To je samo povod za bunt mladih, koji na proteste pozivaju sve građane čija su prava godinama gažena.

Pod motom Mladi na ulice: (R)EVOLICIJA, mladi iz cijele Bosne i Herceegovine u subotu će protestvovati u pet bh. gradova. Okupiće se, kažu, u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Bihaću.

Studenti i srednjoškolci, poneki profesor i drugi članovi akademske zajednice već dugo su nezadovoljni svojim položajem u bh. društvu.

Problema je sijaset, a mogućnost da se bh. političari ne dogovore oko programa ERASMUS PLUS samo je prelila čašu.

Prvi je to put da se mladi iz cijele BiH, bez obzira iz kog entiteta ili grada dolaze, okupe oko iste ideje. Iza njih, kažu, ne stoje ni političari ni nevladine organizacije.

Samir Beharić ovu akademsku godinu provodi u Berlinu kao stipendista jednog drugog programa EU. Prvi je na neodgovornost bh. političara reagovao javnim pismom. Danas je među deset mladih, okupljenih, kažu, u neformalnoj grupi, koji su inicijatori protesta:

„Studenti ne zovu samo studente. Mi zovemo penzionere, zaposlene, nezaposlene, ratne vojne invalide, zovemo sve one ljude čija su prava ovih nekoliko posljednjih godina ugnjetavana. Zovemo sve one prema kojima se država odnosi maćehinski, prema kojima se država odnosi kao prema građanima drugog reda. Zovemo sve one koji smatraju da bi konačno jednim masovnim izlaskom na protest mogli da kažu vlastodršcima šta zaista misle“, naglašava Beharić.

Osamnaestogodišnji Amar Toplić organizovao je mlade u Banjoj Luci. Bez obzira u kom dijelu BiH žive, mlade tište iste brige, kaže on, a ERASMUS PLUS nije njihov jedini problem:

„Mladi u BiH, konkretno sad studenti, susreću se sa više problema. Dio njih je tzv. bosanska bolonja, zatim imamo mito i korupciju na fakultetima, također i neprilagođenost fakulteta za osobe sa posebnim potrebama i slično“, kaže Toplić.

Takođe srednjoškolac, Nikola Toljagić iz Bosanske Gradiške u subotu sa svojim vršnjacima dolazi na proteste u Banju Luku:

„Program ERASMUS PLUS koji nudi ogromne šanse mladima iz cijele Evrope – i cijela je Evropa prihvatila učešće u tom programu, samo BiH nije uspjela – jednostavno  ne mogu iznaći pet miliona eura na godišnjem nivou jer se ne mogu dogovoriti kojinivo vlasti će to plaćati. Kad bi se oni odrekli jedne svoje dnevnice ili jednog svog odborničkog poslaničkog dodatka, ili dodatka za odvojeni život, ne znam već šta sve primaju, mi bismo mogli biti dio ERASMUS programa, više od hiljadu studenata bi dobilo stipendiju, više od 10.000 mladih bi se dodatno edukovalo preko omladinskih razmjena, preko trening kurseva širom Evrope“, navodi Toljagić.

Organizatori protesta naglašavaju da su njihove namjere očišćene od svakog  nacionalnog, vjerskog, političkog, nevladinog ili bilo kojeg drugog uticaja. Iza njih kažu, ne stoje niti jedna stranka, niti jedna ideologija. Ne predstavljaju nijednu studentsku ili omladinsku organizaciju. Svoje vršnjake na protestima u Tuzli će predvoditi studentkinja Lejla Zonić:

„Mi smo ti koji smo čekali. Dakle, prvi put mladi su shvatili da je vrijeme da se zauzmu sami za sebe. Situacija u BiH je takva da više ne možemo da podnosimo neke stvari. I pored mazanja očiju od strane vlasti, nisu neke druge stvari u redu zato što nam je obrazovanje na veoma niskom nivou u odnosu na ostale zemlje Evrope i svijeta“, poručuje Lejla Zonić.

Protesti, dakle, nisu isključivo zbog blokade programa ERASMUS PLUS. Bosanska “bolonja”, katastrofalan studentski standard, apokaliptični uslovi stanovanja u studentskim domovima, mito i korupcija na univerzitetima, te, kako kažu, neandertalski sistem predavanja na fakultetima su samo neki od najvećih razloga zbog kojih se na pobunu javljaju hiljade studenata iz nekoliko univerzitetskih gradova.

„Ukoliko sve probleme u BiH naši političari riješe do subote u 11 sati, mi ćemo odstati od protesta – ukoliko se svi ovi problemi ne riješe, koji su zapravo i razlog zbog kojih mi izlazimo na proteste,  jer, ponavljam, ERASMUS PLUS je samo kap koja je prelila čašu. Znači, samo ako svi problemi budu riješeni, a nisu ih uspjeli riješiti u ovih 20 godina, mi ćemo odustati od protesta“, kaže Samir Beharić.

Mladi objašnjavaju da je naziv protesta (R)EVOLUCIJA+ je izvedenica od dvije riječi: “EVOLUCIJA”, kojom od bh. vlastodržaca traže da evoluiraju u političkom smislu, te da svoj posao hitno usmjere na poboljšanje standarda života običnih Bosanaca i Hercegovaca. Druga riječ – REVOLUCIJA, biće direktan rezultat protesta ukoliko se vladajuća elita ogluši na prethodno objašnjen termin.

rse / bih-x.info

Posted by on 2013-12-21. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login