Protest plenumaša pred praznom zgradom federalne Vlade: Zašto ste pobjegli u Mostar?!

plenum, protestiUzvikujući “Lopovi, lopovi!”, nekoliko stotina nezadovoljnih i obespravljenih građana iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Srebrenika, Fojnice, Konjica, Bugojna, Lukavca, Zavidovića, Tuzle, Maglaja, Travnika i Tešnja okupilo se danas pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu, na plenumu građana Federacije BiH.

Revizija privatizacije

Učesnici plenuma imali su priliku da javno iznesu već usaglašene i izglasane zajedničke prijedloge, te otvore nove rasprave. Ponovili su svojih devet zahtjeva, između ostalih, ostavku Vlade FBiH, trenutnu obustavu svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara, reviziju dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih, ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima kojima su osnivači institucije vlasti FBiH, ukidanje takozvanog bijelog hljeba, hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u Federaciji, te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uslove za penziju. Svoje zahtjeve institucijama FBiH predat će sutra.

Međutim, zahtjeve učesnika Plenuma nisu čuli oni koji su trebali, budući da su članovi Vlade FBiH danas zasjedali u Mostaru.

– Tražimo da se konačno počne raditi na našim zahtjeva, a ne da se bježi u Mostar. To pokazuje kolika je neozbiljnost naših političara. Došli su građani iz svih krajeva zemlje, a oni bježe. To je baš tužno, kazao nam je Sarajlija Bojan Svrdlin.

Nezaposleni Taib Suljaković u Sarajevo je došao sa neformalnom grupom demobiliziranih boraca iz Maglaja.

– Došli smo dati podršku svim nezadovoljnim ljudima u državi i iskazati nepovjerenje vladajućoj strukturi, koja je digla ruke od naroda koji se borio za ovu zemlju i koji im je, na kraju krajeva, dao fotelje, kazao je Suljaković.

Sve je uništeno

Ubrzo nakon okupljanja, nezadovoljni građani blokirali su Alipašinu ulicu. Današnji skup, koji je prošao mirno i bez incidenata, osiguravale su policijske snage.

– Za 20 godina ova zemlja nije doživjela nikakav napredak. Sad nam je situacija gora u nekim aspektima nego što je to bila poslije rata. Sve što je valjalo, političari su uništili. Ovo se tiče svih nas. Posebno pozivamo omladinu da ne bježi u inostranstvo, već da ostane u BiH i da se izbori za svoja prava, poručio je Fojničanin Arnes Klisura.

Studentica turizma i zaštite okoliša iz Mostara Frančeska Bojčić kaže da podržava sve ljude koji demonstriraju, pogotovo u gradu na Neretvi. Dodala je da se u njoj budi misao da napusti svoju zemlju, jer, kako je kazala, živjeti ovdje nema smisla.

– Došli smo iz Srebrenika pridružiti se narodu koji je ostao bez ikakvih prava. Tražimo da se smijeni ova vlada i da konačno počnemo živjeti jednim boljim životom. Smatram da mirnim demonstracijama nećemo ništa riješiti. Tek kad na ulice izađe 20.000 ljudi, možemo očekivati neke promjene, kazao nam je Edin Imširović.

Učesnici Plenuma izrazili su zahvalnost Sindikatu radnika trgovine BiH, koji im je obezbijedio pića. Protestno okupljanje trajalo je dva i po sata, nakon čega su se građani razišli. Ubrzo nakon toga, saobraćaj je normalizovan.

Posted by on 2014-04-10. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login