Protest stotina grčkih ljekara i zdravstvenih radnika

Stotine grčkih ljekara i zdravstvenih radnika protestovalo je danas ispred bolnica zbog “loših uslova” rada i nedostatka opreme u jeku pandemije korona virusa.

protest, Grčka
protest, Grčka

Ovi protesti su organizovani povodom Svjetskog dana zdravlja 7. aprila, saopštila je Federacija bolničkog osoblja.

“Vidjeli ste nas tek kad smo prekrili lice”, piše na jednom od transparenata, ilustrovanim fotografijom ljekara sa maskom na licu zbog pandemije korona virusa.

Ispred velike bolnice “Evangelismos” u centru Atine, demonstranti su nosili transparente kojima traže angažovanje ljekara i bolničkog osoblja, testove za otkrivanje korona virusa i bolnički materijal.

Policija je pokušala uđe u bolnički krug gdje se održao protest, ali su ih okupljeni potisnuli i primorali da napuste mjesto, konstatovao je fotoreporter agencije France presse.

U Larisi su demonstranti postavili transparente ispred gradske bolnice zahtijevajući solidarnost građana, objavila je javna televizija ERT.

“Tražimo angažovanje ljekara i bolničkog osoblja kao i dopremanje jedinica za intenzivnu negu iz privatnih klinika kako bi bio riješen problem u javnom sektoru”, rekla je agenciji France presse radiolog Despina Tosonidu koja je predsjednica sindikata ljekara bolnice u Vuli, predgradju Atine.

Teško pogođen tokom finansijske krize (2010-2018) nakon drastičnih smanjenja javne potrošnje i stroge štednje koju su državi nametnuli povjerioci, zdravstveni sektor je i dalje, kako piše AFP, “veliki bolesnik” javne službe u Grčkoj.

Kada je izbila pandemija korona virusa, grčka vlada je dala 30 miliona eura klinikama i najavila angažovanje 2.000 ljekara i 2.000 medicinskog osoblja.

“Ovo je sramota! Ove mjere su samo kap u moru”, rekla je radiolog Tosonidu. “Bolničkom sistemu treba 30.000 dodatnih ljekara”, dodala je i ukazala na nedostatak zaštitnog materijala.

Bolnički sindikati takođe zahtijevaju testove na korona virus za bolnice. “Većina testiranja se sada obavlja u privatnim bolnicama za 150 do 300 eura”, rekla je radiolog Tosonidu.

U Grčkoj je do danas zaraženo 1.755 osoba, umrla je 81 osoba.

Posted by on 2020-04-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login