Protest žena širom BiH zbog ubistva žene u Bihaću

Mirna protestna šetnja kao znak bunta žena Bosne i Hercegovine zakazana je danas za 15 sati u više gradova naše zemlje, a sve je potaknuto nedavnim stravičnim slučajem femicida koji se desio u Bihaću.

U utorak nam je iz Bihaća stigla vijest o strašnom ubistvu u kojem je suprug na smrt zadavio svoju suprugu, što je još jedan slučaj femicida u Bosni i Hercegovini.

nasilje, pixabay
nasilje, pixabay

Kako bi se, konačno, ovakvim zločinima “stalo u kraj”, te se kroz pravosudne institucije sanckionisalo, žene Bosne i Hercegovine danas u 15 sati, u znak bunta, izlaze na ulice Bihaća, Tuzle, Banja Luke, Zenice, Gračanice, Stoca, Mostara, Sarajeva, Konjica, Goražda, Kaknja, Bugojna, Prijedora, Brčkog, Bijeljine, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Gradačca i Tešnja.

“Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se desila porodična tragedija – već ubistvo. Nije nesretan slučaj – već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu”, poruka je organizatora.

Između ostalog, kroz današnje proteste izložit će i svoje zahtjeve, a to su, između ostalog: uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, te ostalo.

Protestom šetnjom, bh. žele pokazati solidarnost i sa ženama s Kosova i Srbije, poteknuto nedavnim dešavanjima i protestima koji su također organizovani u ovim država.

Posted by on 2022-10-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login