Protesti u Banja Luci nemaju vođu i partijsku etiketu

Banja Luka, protestAktivisti desetodnevnih protesta za zaštitu zelene površine u centru Banje Luke, na kojoj je počela priprema za izgradnju velikog stambeno-poslovnog objekta, izdali su proglas u kojem tvrde da ne krše nijedan zakon, ali objašnjavaju da žele da izraze građanski protest na što imaju pravo.

„Druženja i šetnje građana, umjetnički i građanski performansi i intervencije, igranje društvenih i rekreativnih igara u javnom prostoru nisu i ne mogu biti protivni sadašnjem Zakonu o javnom okupljanju. Ne mogu, jer nemaju organizatora i vodstvo, nisu nasilni i nikoga ne ugrožavaju osim što smetaju kriminalnoj oligarhiji“, stoji u proglasu dostavljenom medijima od aktivista koji se bore za spas parka.

Navode i da okupljanja građana nemaju organizacionu strukturu i nemaju određeni političko-partijski, komercijalni ili profitabilan cilj, nemaju određeni program aktivnosti i njima se ne krši nijedan drugi zakon ili propis.

„Ali zato, građanske šetnje i druženja imaju snažno uporište u Ustavu RS-a, u Ustavu BiH i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i nijedan zakon koji usvoji ova oligarhija ne može ograničiti pravo građanke i građanina i slobodu građana da javno iznose svoja mišljenja, na bilo kom mjestu u bilo koje vrijeme“, stav je „Glasa naroda“.

Pozivaju sve građane da tome „doprinesu svojim duhom i tijelom svemu navedenom“.

Objašnjavaju i zašto se bune.

„Bunimo se zato što smo željni normalnog života! Park je naš, ova zemlja je naša, ova tijela su naša! Naša tijela znače, ona su naše oružje a nenasilje metod! Ujedinjeni, borimo se protiv sile i kontrole života, za državu prava, a ne za oligarhiju političara! Mi, građani i građanke poručujemo da nismo nebitni, vlast se boji ‘ulice’! Mi, građani i građanke smo solidarni preko različitosti kojima žele da nas dijele! Park je metafora zajedništva koja nam omogućava da komuniciramo i djelujemo! Sada je jasno, živimo u partokratijskoj diktaturi kriminalne oligarhije, a mi smo mnoštvo koje se tome odupire!“, stoji u proglasu.

To što protesti, kako tvrde, nemaju vodstvo, „to što nisu organizovani iz nekog imaginarnog centra (a što bi vlast jako voljela), i što nema partijsku etiketu, jeste najveća snaga ovog protesta!“

Istovremeno, navode i da je svaki građanski protest, pa tako i ovaj,  apriori i politički i takav i treba biti!

U proglasu se još, između ostalog, dodaje da je borba za očuvanje parka „samo dobar povod za iskazivanje stava javno i nedvosmisleno da si protiv vlasti“, te “prebrojavanje”, jedna od „generalnih proba za buduće veće i masovnije proteste“.

„Vlast više neće blagonaklono gledati na proteste, kaže da će se ubuduće okupljanja morati prijaviti i još gomilu sličnih gluposti. To je dobar znak, nervozni su”, stoji u proglasu.

Tvrde i da je „divna stvar da su se u odbrani parka, prirode, razuma udružili oni koji su ideološki i politički različiti“.

Građanski protest, kao vid političke borbe, nije, navode, samo borba za park, već mnogo više, jer se brane svi naredni parkovi, Kastel, Vrbas, brani se razum i pravo na bolji život.

Naglašavaju da se sve ovo dešava svim građanima.

„Postajemo i ostajemo siromašniji, izolovaniji, nezaposleni, neobrazovaniji, s dugovima, bez budućnosti i jednakih šansi. Oni su sve svoje zbrinuli i sada otimaju za sljedeću generaciju – sada otimaju dušu i budućnost ovog grada i njegovih građana“, stoji u proglasu „Glasa naroda“ za spas parka u centru Banje Luke.

Posted by on 2012-06-08. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login