Provedba presude ‘Sejdić-Finci’ podrazumjeva jednakost svih građana u BiH

Sejdić-FinciProvedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, prije svega je važna građanima BiH i nijedan roditelj ne bi trebao reći svojoj djeci da im u vlastitoj zemlji nije pravno dozvoljeno da budu izabrani predsjednici, izjavila je za današnje Oslobođenje šefica ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Ističe da reforma Ustava BiH zavisi o radu izabranih predstavnika.

“Uvjerena sam da oni već znaju koliko je ovo važno za Vijeće Evrope, EU, NATO, OSCE, OHR, ali na kraju dana međunarodna zajednica ne bi trebala biti utjecajna grupa koja ima najveći utjecaj na vaše vlasti, to ste vi – građani”, poručila je Hennessey.

Evropska unija bila je, po njenom viđenju, veoma jasna da naredni korak na putu ka EU zahtjeva vjerodostojan napor u implementaciji presude Sejdić i Finci, ali je također potrebno potpuno izvršenje presude da bi se bilo kakvo apliciranje za članstvo smatralo ozbiljnim.

“Implementacija presude Sejdić-Finci podrazumijeva novo ustavno prepoznavanje jednakosti svih građana u odnosu na njihove državne institucije”, kaže Hennessey.

Iako može postojati prostor za entitetske nadležnosti ili etnička pitanja u okviru institucija BiH, ona smatra da ovo više ne može značiti isključivanje pojedinog građanina iz njenih ili njegovih punih građanskih prava u demokratskom društvu.

Posted by on 2012-04-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login