Prusac: Na Ajvatovici se očekuje 70.000 vjernika

Ajvatovica, Prusac

Ajvatovica, Prusac

Završnica kulturno-vjerske manifestacije ”503 Dani Ajvatovice” održat će se u nedjelju 30. juna tradicionalnim pohodom konjanika, bajraktara i vjernika iz Bosne i Hercegovine, Turske i cijele Evrope u podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca, nekadašnjeg Akhisara (Bijeli Grad), izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Tamo se, prema, vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A u sjećanju na uslišenu molitvu vjernici već pet stoljeća pohode ovaj kraj.

Prema riječima travničkog muftije mr. Nusreta ef. Abdibegovića, predsjednika Organizacionog odbora ”Dana Ajvatovice”, ove godine se na Ajvatovici očekuje između 60 i 70 hiljada vjernika.

Nastupit će mehteri ”Osman Gazi” iz Burse, hor iz Ankare, poznati turski izvođač ilahija Orhan Čakmak, horovi ”Elči Ibrahim-pašine medrese” iz Travnika i ”Preporoda” iz Donjeg Vakufa, te Jahja Imamović, Armim Muzaferija i drugi.

Abdibegović kaže da će ove godine biti priređen najbogatiji program na završnici manifestacije.

Prema riječima muftija Abdibegovića, ovogodišnja poruka Ajatovice vezana za skori susret sa svetim muslimanskim mjesecom ramazanom.

”Mi u mjesecu ramazanu svjedočimo koje su nam vrijednosti važnije i drže. Trajne, kao što su Božija milost, uputa i nagrada, ili prolazne dunjalučke stvari, izazovi i zabava. Najsnažniji izraz čovjekove pobožnosti i potvrda u slavljenju Allaha dž. š. ogleda se u ibadetu posta za vrijeme mjeseca ramazana. Snagom odluke da posti u ime Boga, čovjek se ograđuje od izvanjskih prohtjeva, savlađujući tako unutarnje prohtjeve i slabosti. Ta odlučnost se postiže temeljima čvrstog i jasnog vjerovanja, imana i iskazane volje i želje da se treba biti bolji i korisniji ljudima”, rekao je muftija Abdibegović.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka, kao njegova specifičnost.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku, šejhu, dervišu koji je živio u 15. stoljeću. Nakon 1946. godine komunističke vlasti su zabranile održavanje Ajvatovice. Tradicija je obnovljena obnavlja 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija je održana u junu 2010. godine.

Posted by on 2013-06-26. Filed under Bugojno, Donji Vakuf, Prusac, Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login