Prva garnitura modernih španskih talgo vagona stigla u BiH

Talgo voz

Talgo voz

Prva garnitura najsavremnijih Talgo vagona iz Španije stigla je u BiH. Željeznice FBiH kupile su ukupno devet garnitura kako bi poboljšale putnički saobraćaj.

“Prva garnitura je stigla nakon šestomjesečnih provjera i dobivanja potrebnih saglasnosti, a planirano je da bude uvrštena u saobraćaj u 2010. godini. Tako će putnici imati priliku da isprobaju ove vagone u toku ljetne turističke sezone. Naime, predviđeno je da pristigli vagoni budu uvedeni na liniji Sarajevo – Ploče”, potvrđeno je iz Željeznica FBiH.

Ove godine se očekuje i druga garnitura. Isporuka preostalih 7 garnitura, prema predviđenoj dinamici, biće isporučene do kraja 2011. godine.

“Praktično, cilj nam je da do Zagreba i Beograda dođemo za 4,30 sati, do Ploča za manje od dva sata, do Budimpešte za manje od 7 sati. Naravno želimo našim putnicima pružiti komfor evropskih željeznica i da naši građani mogu uz pristupačne cijene putovati do svih većih gradova regiona i Evrope”, poručuju iz Željeznica FBiH.

Inače, Talgo projekat je uvršten u Program javnih investicija Vlade Federacije BiH u ovom mandatnom periodu. Suštinski značaj je obnova međunarodnog putničkog željezničkog saobraćaja Bosne i Hercegovine na najsavremeniji način, te predstavlja transfer tehnologije i pretpostavku za uspostavljanje dugoročnijih veza između Španije i Federacije BiH u željezničkom sektoru. Planirano je da se u red vožnje uvrste pet dnevnih i četiri noćne garniture (ukupno 81 putnička kola) za saobraćaj prema Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Pločama, Budimpešti i dalje ka evropskim metropolama.

“Talgo” vozovi spadaju u red najsavremenijih vozova. Karakteristični su po nagibnoj tehnici koja omogućava visoki komfor i razvijanje velike brzine. Obnova voznog parka, teretnih i putničkih vagona i lokomotiva, i dalje dobiva na značaju. Iz projekta putničkih vozova “Talgo 7”, pripremljeni su mašinski i radionički kapaciteti u Rajlovcu za održavanje ovih najsavremenijih vozova.

ekapija / bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login