Prva godišnja Skupština Društva bibliotekara FBiH

 

Biblioteka Sarajevo

Biblioteka Sarajevo

Na Prvoj godišnjoj skupštini Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine će na dnevnom redu biti razmatrani načini rješavanja bibliotečke legislative u FBiH, promicanja bibliotečke djelatnosti, unapređenja bibliotečkih službi, te osiguranja profesionalnog integriteta zaposlenika u toj djelatnosti.

Predsjednice Društva i Skupštine Nadina Grebović-Lendo i dr. Lejla Hajdarpašić, te članica Upravnog odbora  mr. Beba E. Rešidović i prof.dr. Senada Dizdar s Katedre za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA predstavile su danas na pres-konferenciji program Skupštine.

Predsjednica Društva je istaknula da u rješavanju bibliotečke legislative u FBiH treba učestvovati struka te dodala da Društvo na Skupštini treba definirati kako može inicirati izmjene i dopune postojeće zakonske legislative.

– Društvo ima kvalitetan bibliotečki kadar koji može ponuditi adekvatna rješenja o pitanju usklađivanja Zakona s potrebama biblioteke 21. stoljeća, od elektronskog obaveznog primjerka pa nadalje – kazala je Nadina Grebović-Lendo.

Profesorica Dizdar, koja je već 30 godina u toj djelatnosti, smatra da bibliotečka djelatnost već dugo nije uređena u skladu sa svim onim što bi trebalo i što danas zahtijeva društvo znanja.

Po njenim riječima ima puno važnih “kompleksnih metafora” kojima bi se bibliotekari morali pozabaviti, a jedan od važnih segmenata u društvu znanja su obrazovne institucije svih vrsta kojima je potreban kadar koji ne podupire samo kulturnu nego i obrazovnu djelatnost.

– Redefiniranje obrazovnog sistema okruženja zahtijeva da se o svim segmentima učesnika u tom sistemu mora vrlo ozbiljno pozabaviti ne zanemarujući pritom iskustva i znanja koje su kolege tokom života uložile u tu djelatnost i njeno očuvanje – kazala je Dizdar.

Najavljeno je da će na Skupštini biti razgovarano i o hitnoj analizi stanja infrastrukture po tipovima biblioteka u FBiH, uspostavljanju kontakata s matičnim odjeljenjima javnih biblioteka i aktivima školskih biblioteka, izradi registra aktuelnih zakona, pravilnika i drugih akata, kao i uspostavljanju saradnje s domaćim i regionalnim srodnim organizacijama.

Istaknuto je da Društvo bibliotekara FBiH čini mlada i stručna generacija koja je spremna raditi i boriti se za interes svih  djelatnika uovoj profesiji u FBiH, te su pozvali sve bibliotekare da se aktivno uključe u to društvo.

Prva godišnja skupština Društva biliotekara FBiH bit će održana u prostorijama Multimedijalnog centra Mak u Sarajevu.

Posted by on 2015-12-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login