Prve grčke mjere protiv siromaštva

Grčka

Grčka

Besplatna struja, državne subvencije za plaćanje stanarine i bonovi za hrane su neke od mjera za borbu protiv siromaštva koje je danas predložila ljevičarska Vlada u Atini, a grčki parlament bi trebalo da ih usvoji u narednim danima.

Kako navodi francuska agencija France press, koja je imala uvid u dokument Vlade, Grčka je u obavezi prema međunarodnim kreditorima da se uzdrži od usvajanja mjera koje mogu gurnuti državni budžet u deficit. Nekoliko vladinih zvaničnika je, međutim, poručilo da najnoviji zakon neće donijeti dodatne troškove, kao i da će povećati tražnju u krizom pogođenoj privredi.

“Vlada je obećala da će zaustaviti kretanje zemlje ka potpunoj socijalnoj katastrofi. Iz tog razloga, prvi zakon koji će biti podnosen parlamentu sadrži mjere za borbu protiv humanitarne krize”, izjavio je jedan neimenovani izvor iz grčke Vlade, ne precizirajući datum usvajanja tog zakona u parlamentu.

Prema najnovijem planu, Vlada će ponovo priključiti struju domaćinstvima koja nisu bila u stanju da izmire svoje račune.

Do 30.000 domaćinstava će, prema istom planu, dobiti mjesečne subvencije za plaćanje stanarine u iznosu od između 70 do 220 eura, dok će oko 300.000 ljudi dobiti bonove za hranu, i druge osnovne namirnice od kompanija koje budu uključene u ovaj program.

Prioritet će biti porodice sa malom djecom, nezaposleni i siromašni.

Posted by on 2015-03-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login