Prvi maj obilježit će idealne vremenske prilike

Prvi maj

Prvi maj

Vikend ispred nas će da obilježi nešto svježije vrijeme, uz moguću kišu mjestimično, a već početkom naredne sedmice stižu vrućine, sa temperaturama koje će i u hladu da budu veće od 30 stepeni Celzijusovih.

Meteorolozi kažu da je, za sve koji vole sunčane dane, od ponedjeljka prognoza optimistična, s obzirom na to da će vremenske prilike više da priliče početku ljeta nego proljeću.

Danas bi trebalo da bude najtoplije u dosadašnjim danima proljeća, ali deblje majice još ne treba da odlažete u ormare, jer u subotu i nedjelju stiže blago zahlađenje, pišu Nezavisne novine.

“Tokom vikenda ćemo imati osvježenje, mjestimično sa prolaznom kišom ili pljuskom, uglavnom u Hercegovini. Već od ponedjeljka očekujemo sunčano i toplo vrijeme”, ističe Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

U posljednjim danima aprila, kako je naglasio Kuštrinović, bilježimo pravo “ljetno proljeće”, jer su temperature kao u junu.

Iza nedjelje se očekuje da će živa na termometrima da se penje do 31. podioka. Ništa strašno, ali samo ako možete cijeli dan da provedete u hladovini.

“Dakle, temperature vazduha mjere se u hladu, a na suncu su više i do deset stepeni”, pojašnjava Kuštrinović.

Međunarodni praznik rada – Prvi maj, obilježit će idealne vremenske prilike. Ipak, ako planirate boravak u prirodi, budite oprezni, jer vrebaju poleni.

“Koncentracija polena jove, tise i jasena kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije. Kada su jova i jasen u pitanju, koncentracija njihovih polena će u narednom periodu da raste”, naveli su iz Administrativne službe grada Banjaluka.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju vas da pazite i na UV zračenje.

“Vrijednost UV indeksa danas će u Sarajevu da bude visoka, a stanovništvu se savjetuje da nosi sunčane naočale, šešir sa širokim obodom i da koristi zaštitnu kremu”, kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ljekari, takođe, imaju šta da preporuče.

Što više tečnosti i što manje izloženosti suncu, neke su od preporuka.

“Pojačana sparina, posebno u gradskim sredinama, mogla bi da uzrokuje poteškoće osjetljivim osobama, stoga im preporučujemo da izbjegavaju teže aktivnosti”, ističu stručnjaci.

Posted by on 2013-04-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login