Prvi marš antifašizma u Sarajevu: Protiv podjela i segregacije

Marš antifašista

Marš antifašista

Pod sloganom „I ja sam antifašista“, u Sarajevu je prvi put organizovan marš građana u čast 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Kako naglašava Bakir Nakaš, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, istovremeno je to marš protiv različitih negativnih pojava u bh. društvu – od etničkih podjela do segregacije u školama.

„Ovo je prvi marš antifašizma u Sarajevu i nadamo se da će prerasti u tradicionalni. Tamo nije bilo stranačkih obilježja niti oznaka pripadnosti nevladinim ili drugim organizacijama, samo obilježje: ‘Mi smo antifašisti’. Ne moramo biti politički aktivni, dovoljno je da shvatamo kako neofašizam ponovo napada. Biće tu puno boraca, učesnika rata 1992-95. godina. Svi želimo pokazati da smo protiv stalnih nastojanja da nas dijele po nacionalnim torovima što je intencija i prijedloga novog Izbornog zakona – da Hrvat glasa za Hrvata, Bošnjak za Bošnjaka, Srbin za Srbina”, kaže dr Nakaš i dodaje:

“Pošto sam ja liječnik, bojim se da bi se uskoro mogli izmisliti markeri, koji će pokazati ko je podoban Hrvat, Bošnjak ili Srbin, odnosno ko je onaj da može birati ili biti biran. Ja bih volio da se mi vratimo ideji građanske BiH, države jednakih šansi za sve njene građane.“

Marš antifašista, prije svega podržavaju borci iz Drugog svjetskog rata, odnosno oni koji su doprinijeli pobjedi nad fašizmom. To je svakako Šerif Biser, ilegalac, logoraš iz Jasenovca, pripadnik jedinice koja je oslobodila Zagreb.

„Vrijeme je da se okupe pravi antifašisti a ne samo oni salonski koji se bore protiv fašizma jednom godišnje, na proslavama i radi slikanja na televiziji. Antifašizam se brani svakog dana… Evo, pogledajte Hercegovinu – tamo se još nije provela odluka Skupštine BiH da se uklone nazivi ulica po Milanu Budaku i Juri Francetiću, koji su ipak, najviše zla nanijeli hrvatskim građanima. Pa onda imate sastanak u Biloj kod Travnika odakle je potekla inicijativa da se podigne spomenik njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata i njihovim satelitima.

U BiH imamo dvije škole pod jednim krovom, to je čisti rasizam i aparthejd, a vladajuće strukture ne rade ništa protiv takve koncepcije”, kaže Biser i ističe da i u zemljama susjedstva ima dosta primjera.

„U Jasenovcu je ove godine 72. godišnjica proboja zarobljenika iz ustaškog logora obilježena na tri odvojene manifestacije. Takođe, nedaleko od Jasenovca je postavljena ploča s ustaškim natpisom ‘Za dom spremni’.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govori o Jasenovcu kao da su tamo ubijani samo Srbi. To je plagijat i iskrivljavanje istorije. U Srbiji je rehabilitovan Draža Mihailović, niču spomenici u njegovu čast.

U jednom takvom okruženju, marš 9. maja treba da pokaže pravo lice antifašizma u Sarajevu i u BiH, jer će doći i građani iz drugih mjesta. To je prilika da se shvati kakva opasnost dolazi ako se ne suprostavljamo svakodnevno fašizmu“, kaže Šerif Biser.

I sa prvog marša antifašista u Sarajevu, poručeno je da fašizam u BiH kao i u regionu, nije iskorijenjen. Ibrahim Čomić, predsjednik organizacije antifašista i boraca Kantona Sarajevo kaže:

„Siguno je da ima prijetnji, i danas je fašizam velika opasnost. A ja stavljam na posebno mjesto mlade koji bi se morali boriti protiv tog društvenog zla. Nažalost, mladi su pogrešno indoktrirani, kako iz svojih kuća, tako i zbog obrazovnog sistema. Istoriju iz Drugog svjetskog rata uopšte ne uče a noviju istoriju uče iz udžbenika onog nacionalnog korpusa kojem oni pripadaju. Tako imamo tri istorije i tri istine. Mi se konačno moramo dogovoriti šta je istina. Sada, što je jednom narodu istina, drugome je laž, onaj koji je u jednoj naciji heroj u drugoj je zločinac. I mladi su totalno zbunjeni, trebaće nam vremena da dođemo do jedne istine“, poručuje Čomić

I mladi se slažu s ovom ocjenom, pa tako Adis Suljčić iz Maglaja kaže:

„Datume kao što je 9. maj treba obilježavati , jer ako ne učimo iz naše istorije i prošlosti, takve stvari kao što je fašizam mogu nam se ponovo obiti o glavu.“

Organizatori Marša antifašista u Sarajevu su Odbor Socijaldemokratske partije za zaštitu vrijednosti antifašističke borbe i Udruženje Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo.

Dr Bakir Nakaš podsjeća: „Marš antifašista se održava na Dan Evrope, poklapa sa obilježavanjem jubileja slavne bitke na Neretvi, sa svjetskim danom Međunarodnog crveneg krsta – križa, osnovanog još 1863. godine ali i sa rezultatima izbora u Francuskoj”.

Kako ističe, naša budućnost će zavisiti od toga koliko se uspijemo oduprijeti neofašizmu, isključivosti, podjelama i segregaciji.

Posted by on 2017-05-10. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login