Prvi MESS forum o predrasudama u 21. stoljeću održan u Art house Kriterion

Prvi MESS forum o temi “Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću?” održan je danas u Art house Kriterion u okviru programa 58. Festivala MESS.

Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću

Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću?

U dijalogu motiviranom igranjem predstave “Otvoreni za sve”, učestvovali su teatarski kritičar i selektor ovogodišnje bh. selekcije, Saša Milosavljević, autor i reditelj predstave “Deveta” Bojan Jablanec, član ovogodišnjeg festivalskog žirija, inače dramaturg, teatarski kritičar i umjetnički kurator Tomasz Kirenczuk te bh. rediteljica Selma Spahić, dok je diskusiju moderirao direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković.

– Jedan od najvećih problema je nedostatak dijaloga između predstavnika sukobljenog mišljenja koje je utemeljeno na predrasudama. Suštinski nismo zainteresovani za ljude nego ideje. Imamo potrebu da sve kategoriziramo – naglasio je Tomasz Kirenczuk.

Bh. rediteljica Selma Spahić rekla je da borba protiv predrasuda kao plivanje uzvodno.

– Strah dolazi od nepoznatog. Da bismo razbili naše predrasude moramo se suočiti sa sobom i svojim strahovima, a mislim da to možemo uraditi tako što ćemo se upoznati sa nepoznatim slušajući – kazala je Spahićeva te dodala da se njena predstava “Ono što nedostaje” bavi odnosom koji se nikad nije desio.

Stavljajući predrasude u kontekst vremena u kojem živimo, Bojan Jablanec govorio je o granicama, opisujući ih kao ostavštinu evropskih ratova kroz historiju.

– Predrasude su po meni prirodna reakcija koja dolazi u trenutku kad naš uobičajeni život postaje ugrožen. Mislim da su predrasude naš odbrambeni mehanizam, ali na tome trebamo raditi i zato je u predstavi Deveta ključno pitanje humanizma – kazao je Jablanec te dodao da se ovom predstavom želi pokrenuti diskurs kako u pozorištu tako i u društvu.

Naredni MESS forum zakazan je za utorak 2. oktobra u Art house Kriterion o temi “Politika uništenja protiv civilizacije”. Učesnici diskusije bit će autori i protagonisti predstave “Palmira” Bertrand Lesca i Nasi Voutsas, te Marion Kraske, direktorica Heinrich Boell Fondacije u Sarajevu, saopćili su organizatori.

Posted by on 2018-10-01. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login