Prvi pad cijena u BiH nakon pola godine

trgovina, kasaPotrošačke cijene u Bosni i Hercegovini pale su aprilu ove godine prvi put nakon pola godine, odnosno nakon novembra 2012., prema podacima Agencije za statistiku.

Ukupan indeks potrošačkih cijena u BiH u aprilu ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na mart.

Godišnja inflacija je u aprilu iznosila 0,4 posto, što je njen najniži iznos, budući da je u januaru bila 1,3, u februaru 1,0, a u martu 0,6 procenta.

Prema analizi portala Indikator.ba, podatak o padu potrošačkih cijena može zavarati, jer je na smanjenje, kako se navodi, najvećim djelom uticao pad cijena električne energije od 13,4 posto, kao posljedica prelaska na jeftiniju ljetnu tarifu.

Na pad cijena uticalo je i pojetfinjenje prevoza za 0,8 odsto usljed smanjenja cijena goriva, kao i niže cijene zdravstvenih usluga za 0,2 procenta.

Posljednji pad indeksa potrošačkih cijena u BiH bio je u novembru prošle godine, kada je zabilježena deflacija od, kako se navodi, zanemarivih 0,1 posto.

Nakon što su pojedini trgovački centri počeli da snižavaju cijene artikala iz potrošačke korpe ili su takve akcije najavili, za očekivati je, procjenjuje Indokator.ba, dalji trend pada cijena, uprkos poskupljenjima pojedinih arikala kao što su, na primjer, cigarete.

Posted by on 2013-05-27. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login