Prvi “Tour de Culture BiH”: Stotinu biciklista posjetilo Počitelj, Blagaj, Mostar

Tour de Culture BiH

Tour de Culture BiH

Oko 100 biciklista iz različitih dijelova BiH posjetili su u nedjelju Počitelj, Mogorjelo, Žitomisliće, Šurmance, Blagaj i Mostar, u okviru biciklističkog događaja „Tour de Culture BiH“ koji se u BiH održava prvi put.

Bicikli su ovom turom željeli skrenuti pažnju na kulturnu baštinu BiH, nemotorizovani prevoz kao i zaštitu životne okoline.

Na svakom od lokaliteta koji su posjetili bicikli su mogli čuti ponešta o njegovoj tradiciji, degustirati jela i pića, upoznati se sa muzikom i plesom… Tura je bila duža od 50 kilometara.

Prvi “Tour de Culture” u našoj zemlji organizovala je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) u saradnji sa partnerima.

Iz Fondacije navode da su mjesta kojim su biciklisti prošlu u nedjelju jedinstvena u ovom dijelu Evrope.

Tako, putovanje je započelo u Počitelju, jednom od najljepših kulturno-historijskih cjelina u BiH koji ima status nacionalnog spomenika. Nastao je u dolini Neretve još u srednjem vijeku i kandidat je za UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Mogorjela također važi za jedinstven arheološki lokalitet u BiH i jedan je od najljepših zdanja kasne antičke arhitekture u našoj zemlji koji ima status nacionalnog spomenika. Još u antičko doba na ovom lokalitetu postojala su skladišta, mlin, uljara, pekara i ciglana. Arheološkim iskopavanjima na ovom lokalitetu pronađeni su predmeti od keramike, fibule, novci, mač i drugi predmeti.

Mjesto Šurmanci nalazi se nedaleko od Čapljine, u kojem se nalazi katolička crkva Međugorske župe sa monumentalnom slikom Milosrdnog Isusa, koju hodočaste brojni vjernici.

Nedaleko od mjesta Šurmanci, nalazi se selo Žitomislić i u njemu jedan od najznačajnijih pravoslavnih manastira u BiH. Manastir Žitomislić nastao je u 15. stoljeću i izgrađen je na lokalitetu stare crkve. U ovom manastiru osnovana je Duhovna škola, prva škola te vrste u našoj zemlji. Zbog svog kulturno-historijskog značaja, manastir ima status nacionalnog spomenika.

Bicikli su posjetili i grad Blagaj u kojem je rođena bosanskohercegovačka kraljica Katarina Kosača. Tokom obilaska grada posjetili su nacionalne spomenike BiH: Tekiju na izvoru Bure za koju se vjeruje da je nastala u 15. stoljeću, katoličku crkvu Presvetom Trojstvu izgrađenu prije 107 godina i crkvu sv. Vasilija Ostroškog nastalu prije 122 godine.

Putovanje je završavamo u Mostaru, gradu koji je svojom ljepotom osvojio svakog ko ga je ikada posjetio a mostarski Stari most koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a i nacionalni je spomenik BiH, poznat je u cijelom svijetu.

Posted by on 2015-05-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login