Prvi training modul o temi „Kako do dobre poslovne ideje?”

UniverzitetU okviru projekta Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo, koji realizira Centar za  istraživanja i studije GEA, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), počeo je edukativni program Imam ideju. U okviru promocije programa održane su info prezentacije na kojima je studentima predstavljen projekat i predstojeće takmičenje za najbolju poslovnu ideju. Prezentacije su održane na Univerzitetu u Banjoj Luci, Univerzitetu u Sarajevu i Sveučilištu u Mostaru, koji su partneri ovog projekta.

U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu je u ponedjeljak 18. marta 2013. godine počeo prvi trodnevni training modul o temi „Kako do dobre poslovne ideje?”. Kroz četiri training modula studentima i studenticama će biti pružena prilika da kroz interaktivne i praktične radionice i predavanja nauče kako da svoje ideje pretvore u poslovne planove. Nastavu vode istaknuti stručnjaci i već dokazani preduzetnici iz BiH koji će studentima prenijeti svoja znanja i iskustva.

Riječi dobrodošlice i želje za uspješan rad prisutnima je uputio prof. dr. Dženan Đonlagić, prorektor Univerziteta u Sarajevu, te je prilikom obraćanja naglasio značaj promocije preduzetništva na fakultetima u Bosni i Hercegovini te istakao da će preduzetništvo biti nosilac budućeg razvoja naše ekonomije i naše zemlje.

Voditelj prvog training modula bio je gospodin Fuad Strik, direktor kompanije Strik Consulting, koji je studentima i studenticama predstavio osnovne informacije o preduzetništvu, govorio o preduzetničkom razmišljanju, svrsi izrade poslovnog plana i formulaciji poslovne ideje te o identificiranju tržišta za poslovnu ideju. Gospodin Strik je na praktičnim primjerima objasnio značaj poznavanja tržišta za razvoj poslovne ideje ali i uspješnost poslovanja uopće.

Nakon odslušane četrnaestodnevne nastave polaznici će dobiti certifikat o učešću u Školi za poslovne ideje kao i šansu da timski ili pojedinačno kandidiraju svoje poslovne planove za finansiranje. Autori devet najboljih poslovnih planova, po tri u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, osvojit će nagradu od 4000 USD. Pored toga, za učesnike programa osigurane su i dodatne vrijedne nagrade.

Također, prijavljeni će i ove godine moći aktivno učestvovati na Poslovnom forumu mladih, koji će biti organiziran krajem godine, radi razmjene iskustava i ideja kao i spajanja predstavnika privrede, obrazovanja, vladinog i nevladinog sektora, medija te međunarodnih organizacija.

Projekat podržavaju m:tel kompanija, ASA Group i Hypo Alpe Adria banka.

Više informacija dostupno je na web stranici www.imamideju.ba.

Posted by on 2013-03-18. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login