Prvih 149 putnika iz Malmea sletjelo na tuzlanski aerodrom

Wizz Air

Wizz Air

Prvih 149 putnika sinoć je iz Malmea u Švedskoj sletjelo na tuzlanski aerodrom čime je i otpočela realizacija redovnih linija na i sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a već 15. juna uslijedit će redovne aviolinije prema Bazelu te 17. juna prema Geteborgu.

“Tokom nekoliko posljednjih mjeseci Wizz Air je aktivno investirao u razvoj vazduhoplovstva i turizma u BiH. Danas smo došli do nove važne prekretnice. Na vezu s Malmeom dugo se čekalo i s tri leta sedmično za Malme najavljujemo ulazak niskih cijena u BiH. Naše prisustvo u Tuzli još jednom demonstrira našu posvećenost BiH i mi se nadamo daljem razvoju našeg poslovanja na ovom tržištu” – istakao je sinoć komercijalni direktor kompanije Wizz Air Gyorgy Abran.

Wizz Air kompanija je najveći niskotarifni avioprijevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi.

Flotu čine 43 aviona tipa “airbus 320”, iz 16 baznih aerodroma, koji s više od 270 ruta povezuju 94 destinacije u 33 države.

Wizz Airov tim od 1.600 profesionalaca pruža superiorne usluge i veoma niske cijene, čineći ovu kompaniju prihvatljivijim odabirom za više od 13,5 miliona putnika u 2013. godini.

“Ovo je historijski dan za Međunarodni aerodrom Tuzla i TK. Nakon ispunjavanja svih tržišnih i zakonskih uvjeta od državnih, federalnih i kantonalnih resornih ministarstava mi smo u kompaniji Wizz Air pronašli jakog partnera za razvoj zračnog saobraćaja na našem aerodromu. Konekcija prema zapadnoj Evropi preko Međunarodnog aerodroma Tuzla će zasigurno doprinijeti bržem razvoju turizma i privrede u našem regionu i zemlji” – istakao je direktor Aerodroma Tuzla Enver Jukanović, te dodao da je ovo dobra prilika za uspostavljanje poslovnih veza, investicije i razvoj turizma kako na području TK-a tako i cijelog regiona koji uključuje i dijelove susjedne Srbije i Hrvatske.

Ovom, za razvoj Tuzlanskog kantona izuzetno važnom događaju, prisustvovao je i ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić, koji je zajedno s direktorom aerodroma prvim putnicima lično zaželio dobrodošlicu u Tuzlu, TK-u i BiH.

“Kao što je to inače praksa u ovakvim situacijama, kompaniji Wizz Air, osim čestitke na realizaciji prvog leta,  želim isti broj uspješnih polijetanja i slijetanja, a putnicima ugodne letove i boravke u BiH” – rekao je Bijedić, ističući da su Vlada Federacije BiH i Ministarstvo na čijem je čelu ukinuli aerodromske taksi čime je ovom aerodromu omogućen rad s niskotarifnim aviokompanijama poput Wizz Aira.

Prvom slijetanju i polijetanju putnika na Wizz Airovim linijama s Međunarodnog aerodroma Tuzla prisustvovali su i Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Senaid Hadžić, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK-a.

Posted by on 2013-05-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login