Rad “na crno” najčešći u ugostiteljstvu, trgovini i građevinarstvu

rad na crno

rad na crno

U Republici Srpskoj (RS) je angažovanje radnika „na crno“ najčešće prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta, te građevinarstvu.

Neprijavljivanje radnika, međutim, nije jedini prekršaj radnog zakonodavstva.

Podaci entitetske Inspekcije rada pokazuju da su se prošle godine u ovoj oblasti utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plaća i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, te utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme …

Inspekcija rada u RS-u je u 2014. godini izvršila 6.301 kontrolu i u 2.153 slučaja ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnosti.

Poslodavcima je izrečeno 1.819 upravnih mjera kojima je naloženo preduzimanje određenih radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 837 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.244.560 KM, te podneseno 65 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i tri krivične prijave.

Po osnovu ugovora o radu kontrolisano je preko 13.800 radnika, od čega 823 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja.

Inspektori su rješenjem nalagali poslodavcu da radniku obezbijedi radno-pravni status u skladu sa zakonom i izdavali prekršajne naloge.

S ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora bio je organizovan i u popodnevnim smjenama, u radne i dane vikenda.

Posted by on 2015-04-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login