Radionica o brendiranju i certificiranju bh. sireva

sir BiHU organizaciji bh. certifikacijskog tijela Organska kontrola, u Kupresu je danas održana radionica o brendiranju i certificiranju autohtonih i tradicionalnih bh. sireva.

Projekt menadžer Organske kontrole Mersida Musabegović izjavila je za Fenu da radionici prisustvuje oko 60 proizvođača koji su upoznati s procedurama zaštite oznaka originalnosti, geografskog porijekla i ugleda tradicionalne bh. hrane.

“Sutra će biti održana istovjetna radionica u Nevesinju, a planirano je i održavanje nacionalne radionice na kojoj će biti prezentirani rezultati istraživanja o mogućnostima prelaska s konvencionalne na organsku proizvodnju, s fokusom na autohtone sireve”, istakla je Musabegović.

Cilj ovog projekta je očuvanje autohtonih i tradicionalnih bh. sireva poput livanjskog, vlašićkog i hercegovačkog sira iz mjeha, uz odgovarajuću standardizaciju i organsku certifikaciju.

“Radionica je organizirana u okviru implementacije projekta “Razvoj bh. brendiranih proizvoda animalnog porijekla i certifikacijske sheme za posebne oznake kvaliteta”, koji finansira USAID/Sida FARMA projekt.

Posted by on 2013-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login