Radnici banjalučkog ‘Puta’ godinu dana bez plaća, devet bez doprinosa

Bosna i Hercegovina, Konvertibilna marka,

Zaposleni u banjalučkom građevinskom preuzeću „Put“ najavili su za sutra novi protest, na kojem će ponovo izraziti nezadovoljstvo, jer im, kako kažu, poslodavac godinu dana nije isplatio plaću, a devet godina ne uplaćuje doprinose.

Punu podršku radnicima, koji se bore za poboljšanje teškog materijalnog i socijalnog položaja, pružit će, kako je najavljeno, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić.

Na nedavnom protestu Vrabičić je najavila tužbu protiv vlasnika ovog preduzeća Nade i Zorana Trnjak, jer su stavili pod hipoteku svu svoju imovinu te se iz stečajne mase ne bi mogla isplatiti dugovanja radnicima.

Očekivali su reakciju kontrolnih organa, posebno zbog toga što se devet godina radnicima ne uplaćuju porezi i doprinosi.

Nada Trnjak ne spori dugovanja prema radnicima, ali tvrdi da su ostali bez koncesije i da je za to odgovorna Vlada RS-a.

Prije nekoliko mjeseci banjalučka policija je Nadu Trnjak sumnjičila za nedozvoljenu trgovinu i falsifikovanje isprava, jer je bez zaključenog ugovora o koncesiji, neovlašćeno posredovala i organizovala eksplotaciju i preradu tehničkog građevinskog krečnjaka i dolomita u naselju Karanovac, te proizvodnju i prodaju kamenih agregata i sačinjavala lažnu dokumentaciju.

Zorana Trnjaka policija je teretila za zloupotrebe ovlašćenja u privredi i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga. On je kao direktor preduzeća omogućio angažovanje radnika, postrojenja i mehanizacije preduzeća radi eksplotacije krečnjaka i dolomita.

U „Putu“ se kao zaposleni vodi 16 radnika.

Posted by on 2018-04-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login