Radnici se ne bore za svoja prava zbog straha za posao

radniciStrah od gubitka posla sprečava radnike da se bore za svoja prava, a poslodavci vješto koriste tu situaciju da ucjenjuju radnike, izjavila je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona je istakla da “nad glavama” 230.000 zaposlenih u svakom trenutku ima 140.000 onih koji čekaju posao.

Ona je  za “Fokus” navela da istraživanja Saveza sindikata pokazuju da je strah od gubitka posla na drugom mjestu na skali od 10 strahova zaposlenih.

Mišićeva je navela da Savez sindikata RS vodi globalnu politiku zaštite radnika u RS i najviše radi na zakonima, u Ekonomsko-socijalnom savjetu i po pitanjima koja se tiču svih radnika u RS.

Ona je rekla da je urađeno mnogo stvari kada je riječ o o prijedlozima za povoljna zakonska rješenja, a kao najznačajnije navela je Zakon o parničnom postupku i Zakon o sudskim taksama.

“Utvrdili smo najmanju platu od 370 KM i da nije bilo sindikata, ostala bi na nivou od 200 KM. Prijedlozima zakona o PIO spriječili smo da se pomjeri starosna granica za odlazak u penziju”, rekla je Mišićeva.

Posted by on 2011-11-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login