Radnici Željeznica RS-a zaprijetili radikalnim mjerama

Radnici Željeznica RS-a zaprijetili su danas radikalnim mjerama borbe za svoja prava, ukoliko nadležni ne pristanu na razgovore o njihovim zahtjevima.

Željeznice RSPozvali su generalnog direktora Dragana Savanovića, te ministre saobraćaja i rada te boračko-invalidske zaštite, Neđu Trninića i Milenka Savanovića, da danas do 12 sati dođu na razgovor s radnicima u banjalučku željezničku stanicu, jer će u suprotnom njihova delegacija krenuti ka Vladi RS-a sa zahtjevom da ih bilo ko iz izvršne vlasti u RS-u primi na razgovore.

-Upozoravamo ih da nismo voljni da se dešava scenario iz marta ove godine, kada smo zbog istih zahtjeva blokirali prugu u Banjoj Luci. Za sve što se od sada bude dešavalo bit će oni odgovorni – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin.

Štrajkačima glađu danas je, kaže Marin, podršku dalo oko 300 njihovih kolega iz svih gradova RS-a, koji su došli u banjalučku željezničku stanicu.

Institucije RS-a pitaju da li im je dužnost da štite zakonska radnička prava ili direktore koji, kako tvrde, krše te zakone.

-Posmatrajući situaciju u RS-u, od otkaza radnicama u Bileći, do našeg štrajka glađu, i činjenice da nas za pet dana niko od zvaničnika nije obišao, zaključili smo da naši poslodavci žele da od nas naprave robove. To im nećemo dozvoliti i nećemo odustati od svojih zahtjeva. Borit ćemo se do zadnjeg. Samo nas u nosilima mogu odavde iznijeti ili da nam isplate dugovanja za koja su rekli da su za njih minimalna – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin.

Radnici Željeznica RS-a traže da im se izvrši isplata naknada, po osnovu četiriju prijevoza i dvaju toplih obroka, što ukupno iznosi oko milion KM te riješe probleme s ovjerom zdravstvenih knjižica i utvrdi odgovornost za teško finansijsko stanje u Željeznicama RS-a koje grcaju u gubicima.

Uprava i resorno ministarstvo smatraju da je ovaj štrajk neopravdan.

Posted by on 2017-09-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login