Radnike plaćaju ciglama, brašnom i teglama pekmeza

Brčko

Brčko

Privreda u Brčkom pred potpunim je kolapsom, a veliki broj preduzeća mjesecima radnike plaća ciglama, brašnom ili teglama pekmeza, tvrdi predsjednik brčanskog Sindikata Ilija Kalajdžić.

Najnoviji podaci Sindikata distrikta pokazuju da je Brčko apsolutni rekorder po broju firmi koje su posljednjih godina morale da se ugase zbog lošeg privrednog ambijenta.

Podaci kojima raspolažu u Sindikatu pokazuju da je prosječna neto plata radnika u građevinarstvu prošlog mjeseca iznosila 613 KM, dok su radnici u trgovinama i uslužnim djelatnostima zarađivali 512 KM. Zaposleni u državnoj službi mjesečno zarađuju u prosjeku i više od 1.100 KM.

“Kada se sve sabere, ispada da je prosječna neto plata u distriktu 817 KM. Ali, problem je u tome što u Brčkom veliki broj preduzeća radnicima mjesecima nisu isplatila ni feninga već kao u srednjem vijeku ljude plaćaju u naturi”, rekao je Kalajdžić.

Broj nezaposlenih radnika, zajedno s onima koji rade u javnoj administraciji, prema riječima Kalajdžića, uveliko je premašio broj zaposlenih u proizvodnji. U sindikatu tvrde da se broj nezaposlenih u distriktu u aprilu ove godine popeo na 12.400.

I u Privrednoj komori Brčko distrikta kažu da je situacija alarmantna zbog čega se sve veći broj privatnih preduzeća nalazi u nerješivim problemima.

“Kada me neko pita o trenutnim ekonomskim  perspektivama u distriktu, najkraći i najefikasiniji odgovor bi bio nula”, navodi predsjednik Privredne komore Radoslav Subotić.

Posted by on 2012-05-24. Filed under Brčko, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login