Radovan Stanković zatvoren u samicu

Radovan Stanković

Radovan Stanković

Radovan Stanković je nakon hapšenja zatvoren u samicu Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Foči, potvrdio je pomoćnik ministra za izdržavanje kaznenih sankcija u Ministarstvu pravde BiH Mustafa Bisić.

“Stanković je nakon hapšenja smješten u samicu u kojoj, po zakonu, može ostati 10 dana”, rekao je Bisić, pojasnivši da zbog bjekstva Stanković može biti samo disciplinski kažnjen.

Jedna od disciplinskih mjera, prema njegovim riječima, jeste desetodnevni boravak u samici, nakon koje su prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija BiH predviđene i druge disciplinske mjere koje se izriču nakon bjekstva, prenio je Birn.

“Nakon samice, u zakonu je predviđena mjera usamljenja koja traje 30 dana”, rekao je Bisić, dodajući da ova mjera može biti produžena za još 30 dana.

Usamljenje je najstroža mjera, koja podrazumijeva maksimalnu izolaciju, a primjenjuje se kod onih lica koja su opasne za okolinu. Nakon usamljenja postoji i mjera smještaja u posebno odjeljenje sa pojačanim nadzorom i njeno trajanje nije ograničeno.

Radovan Stanković uhapšen je u subotu, 21. januara, u Foči. On je 25. maja 2007. godine pobjegao iz fočanskog zatvora gdje je bio upućen na odsluženje 20-godišnje kazne, nakon što ga je Sud BiH proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na području Foče. Stanković je pobjegao prilikom sprovođenja na Stomatološki fakultet radi stomatoloških usluga.

Radovana Stankovića SFOR je uhapsio 9. jula 2002. godine, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala u Hagu. Na suđenje u BiH njegov predmet je prebačen 29. septembra 2005. godine.

Posted by on 2012-01-24. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login