Radovi umjetnika iz 12 država na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH, u suradnji s Centrom za vizualna istraživanja “Krug”, prezentirala je dio radova s pete Bijenalne likovne internacionalne izložbe “Biblioteka – otvorena knjiga Balkana“, na izložbi koja je postavljena u toj galeriji u Sarajevu.

“Biblioteka – otvorena knjiga Balkana” je likovna manifestacija umjetnika balkanskog regiona i gostujućih država, nastala 2006. godine, a održava se svake druge godine u Čačku. Na petom Bijenalu nazvanom “Čiju pesmu pevam”, po izboru i u organizaciji slikara Božidara Plazinića, radove su izložila 62 umjetnika iz više od 20 država.

Umjetnički direktor Centra “Krug” i Bijenala Božidar Plazinić kaže Feni da su, zbog prostura i transporta, u Umjetničkoj galeriji BiH izložena djela 32 autora iz 12 država što je polovina sadržaja s petog Bijenala.

Na otvaranju izložbe večeras je objasnio da Bijenale nije nastalo prvenstveno iz umjetničkih razloga nego kao odgovor na situaciju u društvu. Taj projekt okupio je u početku umjetnike iz država regije, širio se i na države svijeta, a potom su im se pridružile i neke od institucija. Ta mreža proširila se i dalje te u tom projektu sudjeluju i kritičari i teoretičari. Sa Sarajevom tradicionalno surađuju, a prvi put su umjetnici iz tog projekta djela izložili na izložbi 2007. u Collegium Artisticumu, ali u mnogo većem obimu jer je tamo i prostor veći. Kaže da su pažljivi kod izbora umjetnika, te nemaju namjeru proširivati taj projekt.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istaknuo je entuzijazam slikara Plazinića, kao i umjetnika koji sudjeluju u realizaciji tog projekta.

Zavodoljstvo zbog izložbe izrazio je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević koji se nada da će suradnja biti nastavljena i oplemenjena i sa drugima.

Posted by on 2017-06-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login