Rafinerija u Bosanskom Brodu prelazi na plin

Rafinerija u Bosanskom Brodu
Rafinerija u Bosanskom Brodu

Rafinerija Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je  hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom prilikom polaganja kamena temelja za logistički centar Kauflanda.

To su dobre vijesti za Brođane, rekao je Zmajlović, kome je informacije o promjeni u poslovanju Rafinerije Brod na jutrošnjem sastanku u Zagrebu najavio zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta, vlasnika Rafinerije nafte Brod, Alexander Voronjin.

Taj je sastanak rezultirao jednim od najznačajnijih pomaka od početka godine, otkako se vode razgovori na najvišoj razini s predstavnicima Zarubežnjefta oko problematike modernizacije te rafinerije, ocijenio je Zmajlović.

Prelazak Rafinerije Brod na plin znači smanjenje za najmanje 70 posto izvora onečišćenja zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, pa je tu odluku vlasnika rafinerije Zmajlović ocijenio izuzetno važnom.

Dodao je da se u Rafineriji Brod u proces prelaska na plin već krenulo te će se tijekom iduće godine nabaviti oprema radi prilagodbe na novi energent, te izgraditi plinovod od nekoliko kilometara.

Zmajlović je novinarima ponovio da je prioritet Ministarstva u svim razgovorima bio poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom brodu, a jedini način za to je modernizacija Rafinerije. Proces prelaska Rafinerije na plin trebao bi biti dovršen početkom 2015.

Zmajlović je ocijenio da je Rafinerija ispoštovala sve što je bilo dogovoreno dosad, pa je tako jednu mjernu postaju stavila u svojem krugu, a tijekom remonta koji najavljuju za veljaču postavit će dodatne mjerne instrumente kako bi na vrijeme mogli spriječiti eventalna nova zagađenja.

Rafinerija mora komunicirati s građanima i informirati ih o svemu što se događa, kako ne bi dolazilo do širenje nepotrebne panike u slučaju nekih novih zagađenja.

To znači da će određena zagađenja zraka i okoliša u Slavonskome Brodu biti moguća još iduće godine, ali Zmajlović smatra kako odluka investitora da učetverostruči izdvajanja za zaštitu i ekologiju govori o njegovoj ozbiljnosti i želji za osiguravanjem kvalitetnog zraka.

Najbrži način da se spriječi onečišćenje je zatvaranje Rafinerije ali time se gube mnoga radna mjesta, više od hiljadu, i opet nitko ništa ne dobiva, zaključio je Zmajlović.

Posted by on 2013-11-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login