Raketa kao posljednja odbarana od asteroida

asteroidU slučaju da veći asteroid krene prema Zemlji, a naučnici ga kasno primijete, preostaje samo jedan način da se spriječi velika nesreća ili “smak svijeta” – da se taj objekat uništi raketom.

NASA je opisala tri različite metode kojima bi se borila protiv zamišljenog asteroida koji prijeti planeti.

Jedan je da NASA pošalje ogromnu letjelicu koja bi, koristeći svoju gravitaciju, skrenula asteroid sa putanje.

Drugi način je da jedna ili više letjelica izvrše kinetički udar i na taj način promijene brzinu i kurs asteroida.

Treći scenario bio bi identičan onome u filmu “Armagedon”, kada bi NASA poslala “bombu” koja bi raznijela asteroid ili ga djelimično skrenula sa kursa.

“To bi bio posljednji scenario ako bi isticalo vrijeme, ali definitivno najefikasniji. Bilo bi potrebno mnogo koordinacije i odobrenje Vlade SAD, ali i drugih zemalja”, pojašnjava Linli Džonson, direktor kancelarije za planetarnu odbranu Nase.

Sunčev sistem je pun potencijalno opasnih objekata, kao što su asteoridi, koje naučnici prate kako bi što prije mogli da reaguju ukoliko procijene da su prijetnja po planetu.

“Trenutno pratimo oko 8.000 objekata, ali toliko toga neotkrivenog još postoji u Sunčevom sistemu”. Vjerujemo da ima dvostruko više objekata koje takođe moramo da nađemo”, navodi Džonson, a prenosi “Sputnjik”.

Udari asteroida su sada predvidivi i mogu se spriječiti.

“Ako ih pronađemo prije udara, možemo tačno da predvidimo njihovu putanju i vrijeme udara. Sada imamo i tehnologiju da spriječimo da do toga dođe”, kaže Džonson.

Posted by on 2017-08-03. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login