Rambo Amadeus: U socijalizmu smo bili svoji gospodari, pa smo se puno i smijali

Rambo Amadeus

Rambo Amadeus

U okviru projekta muzička scena CDA, koja se održava u Sarajevskom ratnom teatru, 17. maja koncert će održati Rambo Amadeus & Two winnetous. Antonije Pušić, samozvani svjetski mega caro i jedan od najživotopisnijih figura na regionalnoj muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, je u intervjuu za magazin Dani govorio o muzičkoj industriji danas, Crnoj Gori, ekološkom aktivizmu, estradizaciji društva i neizostavnom, i pomalo za razgovor dosadnom, turbo-folku…

Govoreći o odsustvu kvalitetnog konzumenta umjetnosti danas, Rambo je rekao kako je prije 30 godina bilo potrebno opreme koja košta pola miliona eura da bi snimili tehnički pristojan sadržaj, pa se proizvodnjom sadržaja mogla da se bavi samo odabrana elita, tatini sinovi.

“Danas na svakom kompjuteru od 200 eura može da se proizvodi tehnološki ispravan sadržaj. Dakle, ponuda je mnogo veća od tražnje, došli smo do Marksove teze da će svi biti umjetnici, međutim, sad se postavlja pitanje ko će taj ogromni konglomerat sadržaja da sluša i konzumira? Kvalitetnih konzumenata ima i dalje, ali njima nedostaje glavni kvalitet, želja za novim sadržajem, jer su pretrpani. Zapravo, danas ulazimo u sferu u kojoj je najpoželjniji sadržaj mir i tišina, bijeg od te zastrašujuće ogromne ponude.”

Kako gleda na put Crne Gore ka Evropskoj uniji i sankcijama Rusiji od strane Crne Gore?

“Apsurdno je da Njemačka nije dala sankcije Rusiji, a da Crna Gora jeste. Prilično šupački to djeluje, ali pitanje je koliko vlast na Balkanu uopšte ima slobodu odlučivanja, a koliko rade ono što im naređuju oni kojima su dužni pare. Naravno, zemlje bivše SFRJ su jasno i nedvosmisleno pokazale kako gazduju sa svojom zemljom. Imali smo sasvim solidnu zajedničku državu, ali pokazali smo da nam je važnije da se međusobno mrzimo nego da živimo lijepo. Dakle, pošto smo glupi, primitivni, nasilni i destruktivni, mi smo prisiljeni da imamo tutora, da budemo rasitnjeni i da postanemo nečije gubernije, jer je to po nas, sve zajedno, mnogo bezbjednije. Izabrati Evropsku uniju za novog gubernatora je naše nužno zlo jer smo se pokazali kroz istoriju kao dobre sluge, ali zli gospodari. Pri tom, naravno, mislim na sve zemlje bivše SFRJ jer sve one funkcionišu veoma slično.

Rambo, između ostalog, dodaje i to da su ljudi prestali smijati jer su prestali da žive u skladu sa svojim uvjerenjima.

“Uvjerenja su šine po kojima mi idemo, a ako napustimo svoja uvjerenja i živimo u strahu i pomirenju sa “zlom sudbinom” onda smo zapravo robovi. A robovi se ne smiju. U socijalizmu smo bili svoji gospodari, pa smo se puno i smijali.”

Posted by on 2014-05-10. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login