Ranka Damjanović ruši predrasude o ženama i vozi kamion težak 7,5 tona

Ranka Damjanović

Ranka Damjanović

Dvadesettrogodišnja djevojka iz Prijedora, Ranka Damjanović, odavno vozi automobil, a prije tri mjeseca je počela voziti kamion od 7,5 tona.

Kako kaže, i na ovaj način razbija predrasude o ženama vozačima, a s druge strane uživa za volanom kamiona. Planira položiti i kategoriju za šlepera s prikolicom te jednog dana postati instruktorica. Mašta o motorima, međutim roditelji joj ne odobravaju vožnju dvotočkašem. Ipak, od te želje neće odustati i kako nam je rekla čim se zaposli počeće štedjeti za kupovinu motora.

Studentica je završne godine studija drumskog saobraćaja i transporta pa je na neki način ljubav prema vožnji, a posebno prema kamionima spojila i s odabirom budućeg zanimanja.

Umjesto barbikama, kao mala se igrala igračkama kamiona i motora. Ova mlada Prijedorčanka priznaje da ljubav prema teretnim vozilima gaji još od djetinjstva, te da se zbog toga razlikovala od svojih vršnjakinja.

“Prije mjesec dana sam položila za vozača teretnog vozila i zaista je to za mene prelijep osjećaj. Planirala sam i ranije, ali nisam imala dovoljno godina i eto čim sam napunila 22 godine ostvarila sam tu želju. Iduće godine planiram položiti C i CE, a to su kategorije za šlepere i šlepere s prikolicom. Od malena volim kamione. Nikad se nisam igrala s barbikama i lutkama, kao druge djevojčice. Moje najdraže igračke su uvijek bili kamioni i motori. Položila sam i za motor, ali mi se mama protivi kupovini motora”, kaže Ranka.

Priča da ima poseban osjećaj kada sjedne za volan kamiona.

“U kamionskoj kabini je sve ljepše, preglednije, prostranije. Poseban je to osjećaj za mene. Mada nisam pretjerano visoka pa moram pomicati siceve skroz do kraja da bih mogla dohvatiti volan”, kaže u šali Ranka.
Mnogi su znali za njenu strast prema kamionima pa se nisu mnogo ni začudili kad je ostvarila ono što je davno naumila. Poneki su joj govorili da to nije “ženska rabota”, ali se Ranka nije osvrtala na komentare. Ispunila je svoju davnošnju želju i, kako kaže, niko sretniji od nje zbog toga.

Njen otac i stric također voze kamion, a Ranka se često može vidjeti kako porodičnim kamionom vozi po prijedorskim ulicama.

“Sada mi je najvažnije završiti fakultet. Planiram ostati ovdje, ali ne bježim ni od mogućnosti da vozim velike kamione negdje po Europi. Prvo moram vidjeti šta će biti sa zaposlenjem. Razmišljam i tome da postanem instruktorica i na taj način da se ostvarim. Budućnost je preda mnom, a do sada sve što sam naumila, ja sam i ostvarila, pa se nadam da će tako biti i u narednim godinama. Bitno mi je da u svemu imam i podršku roditelja, a otac nikada ne strahuje kada sjednem za volan kamiona, mada se neki muškarci kada me vide dok vozim s nevjericom osvrću za mnom”, rekla je nasmijana Ranka, koja kroz život kroči s velikim optimizmom i vjerom da će joj se ispuniti svi snovi i nadanja.

Posted by on 2017-08-20. Filed under Prijedor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login