Raspisan konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

novinariMreža za izgradnju mira raspisala je konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

‘’Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje do 31. avgusta 2014. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva’’, navodi se u saopštenju Mreže za izgradnju mira.

Prijedlog treba sadržati – obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog (do jedne stranice A4) – najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ koji nisu stariji od godinu dana – obavezna i elektronska forma.

Novinarske nagrada Srđan Aleksić će se dodijeliti 21. septembra 2014. na Međunarodni dan mira, navodi se u saopštenju.

Mreža za izgradnju mira poziva sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizirane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa da se i na ovaj način uključe u praćenje medija i pošalju svoje prijedloge u cilju nagrađivanja onih novinarki i novinara ili emisija koje na profesionalan način i u kontinuitetu izvještavaju o socijalno isključenim grupama i koji svojim izvještavanjem bitno utiču na promjenu stavova i podizanje svijesti javnosti o osnovnim ljudskim pravima, podstičući relevantne institucije da sistemski rješavaju probleme marginalizovanih grupa u našem društvu.

Posted by on 2014-07-26. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login