Raspuštena nigerijska vlada

Goodluck JonathanVršitelj dužnosti nigerijskog predsjednika Goodluck Jonathan u srijedu je raspustio vladu, mjesec dana nakon što je preuzeo izvršnu vlast, potvrdila je odlazeća ministrica informiranja Dora Akunyili.

Akunyili je izjavila novinarima da Jonathan nije saopćio razloge za raspuštanje vlade, dodajući da će od četvrtka ministarstva voditi stalni tajnici.

Guverneri 36 nigerijskih država i dužnosnici vladajućih stranaka sada će morati predložiti nove ministre o čijem imenovanju odlučuje Senat, a ta procedura može potrajati više sedmicaa, prenio je Reuters.

Jonathan je početkom prošlog mjeseca preuzeo dužnost vršitelja dužnosti predsjednika tokom tromjesečne odsutnosti oboljelog šefa države Umarua Yar’Adua, koji se liječio u Saudijskoj Arabiji.

Yar’Adua je, međutim, i dalje suviše bolestan da bi obavljao državničke poslove.

Tajni povratak Yar’Adua u domovinu pospješio je sumnje da njegovi pomoćnici, koje predvodi predsjednikova supruga Turai, pokušavaju zadržati svoj utjecaj i ugroziti vladavinu Goodluck Jonathana.

Jonathan, inače, kao vršitelj dužnosti predsjednika nema zamjenika.

Vladu su činili ministri koje je većinom imenovao Yar’Adua. Jonathan je već ranije smijenio ministra pravde i savjetnika za nacionalnu sigurnost.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login