Rast industrijske proizvodnje u BiH 3,5 posto

industrijaUkupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u septembru u poređenju sa augustom ove godine bilježi pad za 0,2 posto. U poređenju sa septembrom 2012. industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast za 3,5 posto.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u septembru ove godine u odnosu na septembar prošle godine industrijska proizvodnja bilježi rast u prerađivačkoj industriji za 3,8 posto, u vađenju ruda i kamena za 1,5 posto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom zabilježen pad za 2,8 posto.

Na godišnjem nivou, proizvodnja kapitalnih proizvoda je veća za 8,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,3 posto, energije za 4,2 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,7 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,7 posto.

Posted by on 2013-10-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login