Raste broj turista i noćenja u Kantonu Sarajevo

Sarajevo, turisti, turizamUprkos nedaćama koje su ovog proljeća pratile BiH, broj turista koji stižu u našu zemlju i dalje raste iako je prošlogodišnja turistička sezona bila rekordna.

Prema podacima Turističke zajednice KS-a, u 2013. Kanton Sarajevo je posjetilo 302.570 turista, što je 17,9 posto više u odnosu na 2012. Sličan trend je nastavljen i u prvih pet mjeseci ove godine, kada je u Sarajevu boravilo 107.178 turista.

To je povećanje za 4,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno je povećan i broj noćenja za 4,7 posto i iznosio je 205.897.

Strani turisti

Samo u maju Sarajevo je posjetilo 35.842 turista, što je 1,7 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a ostvareno je 69.575 noćenja, što je više za 9,3 posto. Treba napomenuti da su ovo samo podaci o onima koji su evidentirani u Turističkoj zajednici, ali se procjenjuje da je stvarna cifra mnogo veća, jer brojni truristički subjekti ne prijavljuju svoje goste, niti noćenja, a tu je i veliki broj smještajnih objekata koji nisu registrovani kod TZ KS-a.

– Najviše su u Kanton Sarajevo dolazili turisti iz Turske, Južne Koreje, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Italije, Austrije, SAD-a i Francuske. Interesantno je da i dalje raste trend povećanja stranih turista, kojih je u maju bilo 89 posto i smanjenja domaćih na samo 11 posto u ukupnom broju turističkih posjeta. Također je u maju iskorištenost smještajnih kapaciteta bila 63 postao, a na Ilidži čak 100 posto, kazala je Asja Hadžiefendić – Mešić, portparolka Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Rekordna godina

Sudeći po velikom interesovanju medija i novinara za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata, koje će se održati krajem juna, u Turističkoj zajednici KS-a očekuju da će ovu manifestaciju pratiti i porast broja turista.
– Vjerujemo da će tada Sarajevo biti centar Evrope i svijeta, jer vlada veliko interesovanje za program i sve ostalo u vezi sa ovim obilježavanjem. Nadamo se da će manifestacija proteći u najboljem redu i biti dobra promocija Sarajeva i BiH. Brojne prezentacije naše turističke ponude počele su davati rezultate i interes turista iz dana u dan raste. Iako je prošla godina bila rekordna, očekujemo da će pored svih nedaća koje su nas pratile, ova godina biti još bolja, smatra  Hadžiefendić – Mešić.

Posted by on 2014-06-23. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login