Raste broj turista u USK-u, ali i u Nacionalnom parku Una

Nacionalni park UnaUnsko-sanski kanton (USK) svake godine posjećuje sve više turista, pa je tako od januara do novembra prošle godine ovo područje poznato po prirodnim ljepotama i historijskim znamenitostima, posjetilo preko 11.780 turista.

To je u odnosu na isti period 2013. više za oko 35 posto, a približan rast od 36 posto ostvaren je i u broju noćenja. Podaci su to Turističke zajednice USK-a, koji nažalost ne odslikavaju stvarno stanje, jer vlasnici smještajnih kapaciteta toj ustanovi većinom ne dostavljaju podatke o kretanju turista.

– Od 48 registriranih pružalaca usluga smještaja na području USK-a, podatke o prijavi i odjavi turista redovno dostavlja tek njih šesnaest – kazala je za FENA-u stručna saradnica u Turističkoj zajednici USK-a Hanka Gonilović.

Po njenim riječima, najviše turista dolazi iz zemalja regiona Hrvatske, Srbije i Slovenije, zatim Italije i Njemačke. Međutim, naglasila je da je prošle godine znatno povećan broj turista iz istočnih zemalja: Južne Koreje, Malezije, Kuvajta, Tajvana i Bahreina.

Turiste u USK-u najviše privlači Nacionalni park Una, koji svake godine bilježi sve bolje rezultate. Iako je 2014. zbog loših meteoroloških uvjeta bila veoma nepovoljna za turizam, u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je rast turističkih posjeta za 20 posto.

Tako je prema podacima NP Una imao 32.000 posjeta s plaćenim uslugama, a s obzirom da je velikim dijelom park slobodan za kretanje, procjenjuje se da je broj posjeta bio čak i dvostruko veći.

– Posebno raduje činjenica da je stanovništvo lokalnih zajednica, koje gravitiraju na području NP Una prepoznalo i počelo koristiti njegove potencijale za održivi ravoj – izjavio je za FENA-u direktor parka Amarildo Mulić.

Po njegovim riječima, oni koji imaju mogućnost, inventivnost i htijenje i znanje za učenjem i radom, sve više i više pretvaraju svoj slobodni stambeni prostor u apartmanski dio ili u kampove, te se polako uključuju kroz prodaju svojih proizvoda uslugom na kućnom pragu u turistički promet.

– To je jedno od najvećih priznanja i efekata kada je u pitanju NP u protekle tri i po godine – istakao je Mulić.

Posted by on 2015-01-20. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login