Raste cijena sirove nafte

naftaCijena sirove nafte na svjetskom tržištu od kraja juna ove godine bilježi rast, a, prema najavama, cijena ovog energenta trebalo bi da nastavi uzlaznom putanjom do kraja augusta.

Cijena sirove nafte tipa “brent” iznosi 114 dolara po barelu, a cijena nafte tipa “WTI” 96 dolara po barelu.

“Rast cijena nafte rezultat je nešto povoljnijih ekonomskih pokazatelja iz SAD, koji upućuju na brži privredni rast najvećeg potrošača sirove nafte, ali i nesigurnosti na strani ponude nafte uzrokovanih stanjem na Bliskom istoku (Iran i Sirija)”, navodi se u analizi Raiffeisen banke (RBA).

U analizi se ističe i da je embargo koji je uvela EU na uvoz nafte iz Irana razlog nešto jačeg rasta cijene “brenta” nego “WTI” cijena uz permanentni problem gomilanja sirove nafte u unutrašnjosti SAD.

U ovoj analizi dodaje se da je potražnja za sirovom naftom ograničena slabim izgledima ekonomskog rasta.

Iako sa strane potražnje nema snažnijih podsticaja rastu cijena nafte, zbog rizika na strani proizvodnje, odnosno zbog nestabilnosti na Bliskom istoku, cijene sirove nafte ostat će visoke do kraja godine, navodi se u analizi RBA.

Posted by on 2012-08-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login