Raste nivo nasilja motiviranog rasizmom i homofobijom

rasizamNivo nasilja motiviranog rasizmom i homofobijom, kao i govori mržnje, porasli su u Njemačkoj i Belgiji, istakla je Evropska komisija protiv rasizma i nesnošljivosti, koju je formiralo Vijeće Evrope, u izvještajima objavljenim u utorak.

Evropska komisija protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) smatra da postoji u velikom obimu nekažnjavanje u domenu poticanja na mržnju nakon ujedinjenja Njemačke.

“Velika stopa rasizma, homofobije i transfobije svjedoči o nedostatku povjerenja ranjivih grupa u učinkovitost policije i tužilaštva u krivičnom  gonjenju koje provodi”, ističe se u izvještaju.

Evropska komisija ističe “nedostatak učinkovitosti” njemačkog pravosuđa u izvjesnom broju ubistava koje je počinio NSU (Nacional-socijalistički tajni pokret), neonacistička mreža koja bi mogla stajati iza ubistava nekoliko osoba turskog porijekla u zemlji.

Postoji jaka diskriminacija prema LGBT osobama (lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transseksualci) koje imaju tendenciju da kriju svoju seksualnu orijentaciju, navodi se u izvještaju Vijeća Evrope.

Što se tiče Belgije, izvještaj bilježi “snažan porast govora mržnje”. Općenito, “brojne etničke i vjerske skupine, posebno muslimani”, žrtve su diskriminacije u “ključnim domenima svakodnevnog života, među kojim je i posao”.

Komisija izražava žaljenje što nekoliko zakona napada rasizam i diskriminaciju, ali nisu homogeni od regije do regije, posebno u lingvističkom smislu.

Vijeće Evrope preporučuje ovim zemljama da ratificiraju dodatni protokol Evropske konvencije o ljudskim pravima koji datira iz 2000. godine i koji jamči “opću zabranu diskriminacije”.

Posted by on 2014-02-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login