“Rastezljive” biste kineske umjetnice Hongbo plijene pažnju javnosti

 Li Hongbo
Li Hongbo

Kineska umjetnica Li Hongbo ovih dana plijeni pažnju američke i svjetske javnosti sa svojom izložbom elastičnih i rastezljivih bisti “Tools of Study” u njujorškoj galeriji Klein Sun.

Umjetnica Hongbo je od miliona ispresavijanih komada papira uspjela napraviti biste mnogih poznatih ličnosti, koje imaju isti izgled kao i uobičajene mermerne biste, ali posebnost njenih bisti je u tome što se mogu rastezati kao da su napravljene od gume.

Rastezljive biste ruskog pisca Maksima Gorkog, grčke boginje Athene, Michelangelovog Davida i drugih svjetski poznatih likova teške su više od po 12 kilograma, a njihova cijena je između 6.500 i 32.500 američkih dolara.

Uposlenica galerije Klein Sun, Amy Patricia Purssey, u izjavi za Agenciju Anadolija, kaže kako je izuzetno zadovoljna velikim interesovanjem građana i umjetnika za izložbu, a za kinesku umjetnicu Hongbo tvrdi da je jedan od rijetkih umjetnika koji su svojim radom uspjeli napraviti sintezu između kulture Istoka i Zapada.

Williem Molesworth, uposlenik galerije, tvrdi da je riječ o izuzetnim bistama koje imaju specifičnu umjetničku vrijednost zbog načina na koji su pravljene.

Izložba u New Yorku će biti otvorena za posjetioce do 7. maja.

Posted by on 2014-01-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login