Rat protiv pljačkaša arheoloških nalazišta

arheološke iskopine

arheološke iskopine

Pljačkanje i trgovina arheološkim iskopinama velika je opasnost po svjetsku baštinu, ali sve dok se ilegalnom trgovinom zarađuju milijarde, pomaka neće biti, zaključak je konferencije održane u Berlinu.

Pljačka meksičkog kulturnog i istorijskog blaga započela je još dolaskom prvih Španaca. I danas u Meksiku postoji gotovo 50.000 arheoloških nalazišta, a to je previše da bi sva ona mogla da se čuvaju. Iako je prodaja nacionalne baštine kriminalno djelo, umjetnine iz vremena Acteka stalno se pojavljuju na aukcijma u SAD i Evropi.

U poslednjih pet godina širom Meksika zabilleženo je 1.591 krađa umjetničkih predmeta, kako iz muzeja, tako i direktno sa arheoloških nalazišta, čulo se na konferenciji pod nazivom “Kulturno blago u opasnosti: pljačke nalazišta i ilegalna trgovina“, koja je nedavno održana u Berlinu, piše Dojče vele.

Prema procjenama američke bezbjednosne agencije ICE, godišnje se u svijetu od prodaje ukradenog kulturnog blaga zaradi oko osam milijardi dolara. Umjetnine dolaze iz svih krajeva svijeta, ali ono što upada u oči jeste da se najčešće radi, ili o kriznim žarištima poput Sirije gde ne funkcioniše pravna država, ili o zemljama koje jednostavno logistički nisu u stanju da zaštite svoja kulturna dobra.

Posted by on 2014-12-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login