Ratni brodovi SAD krenuli ka Libiji

Ratni brodovi SAD Američka mornarica uputila je dva ratna broda u libijske vode, nakon ubistva ambasadora SAD u napadu islamskih ekstremista na američki konzulat u Bengaziju.

“Dva razarača ukotviće se nedaleko od libijske obale, ali samo kao preventivna mjera”, potvrdio je neimenovani američki vojni zvaničnik i precizirao da slanje brodova ne znači i neminovnu vojnu operaciju.

Razarač USS-Laboon već se nalazi nedaleko od libijske obale, dok je USS-McFaul na putu i za nekoliko dana bi trebao stići na odredište. Brodovi, koji su opremljeni projektilima tomahavk, za sada nemaju određenu misiju.

“Američka vojska redovno preduzima mjere predostrožnosti u određenim situacijama. To u nekim okolnostima nije samo logično, već je i mjera opreza”, dodao je vojni zvaničnik.

SAD su ranije objavile da će u Libiju poslati tim od oko 50 marinaca iz antiterorističke jedinice, nakon napada u utorak navečer, u kojem su pored ambasadora Christophera Stevensa ubijena još trojica Amerikanaca. Američki predsednik Barack Obama naredio je podizanje nivoa bezbjednosti u svim američkim diplomatskim misijama.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je osoblje konzulata u Bengaziju evakuisano u Njemačku i da je izvjestan broj američkih diplomata povučen iz Tripolija.

Posted by on 2012-09-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login