Ratni veterani u Trusini: Saosjećanje nije ograničeno etničkom pripadnošću

Trusina

Trusina

Na jednom mjestu skupiti bivše pripadnike nekada zaraćenih strana, a danas ljude dobre volje koji iskazuju počast stradalima, to je dosta veliko.

Na poziv udruženja žrtava iz mjesta Trusina kod Konjica, kao organizatora komemoracije, ratni veterani iz regiona, bivši pripadnici Armije RBiH, HVO-a, VRS-a, HV-a, VJ i JNA, prisustvovali su današnjoj komemoraciji stradalim u Trusini.

U mjestu Trusina, koje se nalazi 20-ak kilometara od Konjica, 16. aprila 1993. ubijeno je, prema podacima Suda Bosne i Hercegovine, 19 civila i trojica zarobljenih pripadnika HVO-a. Za ovaj ratni zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeno je više osoba, a suđenje jednom od optuženih je u toku.

„Na jednom mjestu skupiti bivše pripadnike nekada zaraćenih vojski, a danas ljude dobre volje koji iskazuju počast stradalim, to je doista veliko. To je nešto što nam treba, kao primjer koji će slijediti drugi na putu mira, oprosta, suosjećanja sa svim žrtvama. Ovakav odnos prema svim žrtvama je značajan korak ka budućnosti u kojoj, vjerujem, niko ne želi da se ponovi ono što nam se dešavalo 1990-ih“, kazala je Dragica Tomić, predsjednica udruženja žrtava.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

„Došli smo da, kao ratni veterani i mirovni aktivisti, odamo počast svim žrtvama i pošaljemo poruku kako nam se rat, kao jedno strašno nasilje, nikada ne bi trebao ponoviti. Stidim se svih ovih mjesta na kojima su ubijani ljudi, posebno oni koji su bili bespomoćni, bilo da su civili ili da su zarobljenici. Imam i dodatni stid zato što je jedan od počinilaca ovog zločina u Trusini jedan moj poznanik iz Prijedora Mensur Memić Menta“, kazao je Edin Ramulić, ratni veteran Armije RBiH, bivši logoraš i mirovni aktivista iz Prijedora.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom

Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

„Ponosan sam što sam danas sa grupom ratnih veterana koji su se borili na različitim stranama u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pokazao da saosjećanje nije ograničeno etničkom pripadnošću. Zahvalan sam porodicama poginulih koje su nas pozvale kao i biskupu Peri Sudaru koji je održao inspirativan govor protiv nasilja i nepravde i pozvao na saosjećanje i sa žrtvama druge strane koje su stradale na isti dan i na sličan način u selu Ahmići. Samo zajedno imamo šansu da savladamo mržnju u nama i oko nas“, poručio je Nenad Vukosavljević iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd.

 

Posted by on 2018-04-23. Filed under Banja Luka, Brčko, Konjic, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login