Raul Castro najavio povlačenje sa mjesta predsjednika

Raul Castro

Raul Castro

Kubanski predsjednik Raul Castro izjavio je da će odstupiti s drugog mandata na čelu države u 2018. godini, nakon što ga je Narodna skupština u nedjelju ponovo izabrala za predsjednika.

Castro (81), zvanično je preuzeo položaj predsjednika u 2008. godini, dvije godine nakon što je smjenio svog oboljelog brata Fidela, prenosi BBC.

Komunistička skupština, čiji se članovi natječu za državne položaje bez konkurencije, također je izabrala Miguela Diaza-Canel Bermudeza kao Castrovog prvog potpredsjednika.

U široj javnosti se Diaz-Canel (52), smatra nasljednikom  Raula Castra.

U nedjelju se 86-godišnji Fidel Castro – koji je pet decenija bio na vlasti – pojavio u javnosti na otvaranju sjednice parlamenta u prijestonici Havani, u jednom od rijetkih javnih pojavljivanja u posljednje vrijeme.

Braća Castro vladaju Kubom u okviru jednopartijskog sistema uvedenog nakon revolucije u 1959. godini u kojoj je svrgnut diktator Fulgencio Batista, koji je uživao američku podršku.

Obraćajući se skupštini nakon svog reizbora u nedjelju, Raul Castro je izjavio: “Ovo će biti moj zadnji mandat”.

On je ranije pozivao na dvomandatno ograničenje za najviše državne položaje, uključujući i predsjednički.

Njegovo obraćanje je, međutim, predstavljalo prvi put da je on javno objavio da će odstupiti s vlasti u 2018.

Tokom vremena koje je proveo na vlasti, Castro je olakšao neka ograničenja na lične slobode kao što je ukidanje zabrana za mobitele i kućne kompjutere, i ukinuo je kubanskim građanima potrebu kupovine skupih viza za inostranstvo dok kreću na turistička putovanja.

On je, ipak, u svom govoru nglasio: “Ja nisam izaabran za predsjednika kako bih obnovio kapitalizam na Kubi. Ja sam izabran da branim, održim i nastavim naš savršeni socijalizam, a ne da ga uništim”.

Kuba se bori s velikim ekonomskim problemima nakon raspada Sovjetskog Saveza u 1991. godini i sada se žestoko oslanja na podršku ljevičarske vlade Venecuele.

Posted by on 2013-02-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login