Razni oblici torture prisutni u 141 zemlji

Amnesty InternationalMeđunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) je povodom 30. godišnjice od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka Ujedinjenih naroda predstavila Izvještaj o torturi u kojem se navodi da je u najmanje 141 zemlji taj problem prisutan, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare generalni sekretar organizacije Salil Shetty kazao je da se izvještaj o torturi, sačinjen u okviru kampanje “Stop torturi”, odnosi na period proteklih pet godina i da su vlasti brojnih zemalja prikrivale informacije, zbog čega su službenici Amnestya imali velike poteškoće u dokumentovanju te pojave.

Podsjetivši da je 155 zemalja od 1984. godine do danas potpisalo Konvenciju UN-a protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka, ali da su službenici Amnestyja u 2014. godini zabilježili prisustvo tog problema u više od polovice potpisnica.

Shetty je kazao da je kršenje odredbi Konvencije svojevrsna izdaja vlastitih principa i vrijednosti.

„Mnoge vlade se dvolično ponašaju kada je riječ o torturi i nehumanom ponašanju. Zakonskim okvirima je zaustavljaju, ali u praksi olakšavaju ovu pojavu“, tvrdi Shetty.

Shetty je istakao da je izvještaj urađen na bazi anketnog ispitivanja 21.221 osobe iz 21 zemlje. Dodao je da je velika većina priznala da su bili žrtve neke vrste torture i nehumanih postupaka i da je u svim zemljama zabilježena pojava tog problema.

Više od 82 posto ispitanika je saglasno o uvođenju strogih zakona koji bi spriječili nasilje, torturu i druge oblike nehumanih postupaka, posebno nasilje nad ženama i djecom.

Amnesty International će u naredne dvije godine voditi međunarodnu kampanju „Stop torturi“, kako bi se ukazalo na taj problem i pokrenula akcija njegovog suzbijanja.

U Izvještaju Amnestyja se također navodi da je po 74 posto ispitanika iz Kine i Indije saglasno da se tortura primjenjuje prilikom ispitivanja s ciljem prikupljanja informacija, dok se sa druge strane 87 posto Grka izjasnilo protiv takvog postupka.

Upozoravajući na činjenicu da je u nekim zemljama tortura postala rutina i dio sistema, iz Amnesty Internationala tvrde da su batine najčešće korišteni vid torture.

Pozivajući vlasti zemalja da se suprotstave tom problemu, iz Amnestyja su predložili nekoliko koraka ka tom cilju, među kojima i neovisnu kontrolu u zatvorima, snimanje ispitivanja svjedoka, ozbiljan pristup istrazi navoda o torturi i sl.

Posted by on 2014-05-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login