Raznovrsna muzička ponuda tokom Sarajevske zime

Sarajevska zima
Sarajevska zima

Kao i svake godine, tokom Sarajevske zime, biće održano mnoštvo zanimljivih i raznovrsnih kulturnih događaja.

Ove godine cijeli program bit će potenciran posebnošću jubileja – 30 godina od nastanka festivala i održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, ali i obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Sve u svemu, Ibrahim Spahić i ekipa pripremili su program na kojem bi pozavidjeli i mnogo veći evropski festivali.

A kao sastavni dio cijelog ugođaja, na 30. sarajevskoj zimi biće održan i veliki broj muzičkih događaja, koncerata i recitala, uz gostovanje velikog broja umjetnika iz cijelog svijeta. Selektor ovog programa je Lejla Alimanović, koja je napravila kombinaciju kako klasičnih nastupa velikih orkestara, tako i solo koncerata priznatih umjetnika.

Koncert zaljubljenih

Sve će početi nastupom hora Pontanima na samom otvaranju u petak, 7. februara, kada će biti izveden koncert “Musica Sacra Bosnae”, u okviru 2. sarajevske UN sedmice međureligijskog sklada u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna.

Poseban događaj bit će održan u Narodnom pozorištu 13. februara. Naime, u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom, bit će upriličen koncert na kojem će gostovati japanski dirigent Toshio Yanagisawa. Uz vezanu izložbu koja će biti predstavljena isti dan, program koncerta donosi Simfoniju no. 4 F. Mendelssohna, Koncert za flautu i gudački orkestar A. Joliveta, te Uvertiru 1.812, P. I. Čajkovskog.

Zanimljivo će biti i na Koncertu zaljubljenih, koji će na Valentinovo, 14. februara biti održan u Bošnjačkom institutu, a poseban ugođaj zasigurno će biti i na gostovanju Crnogorske filharmonije dan poslije, na koncertu koji nosi naziv “Pozdrav iz Austrije”. Na njemu će nastupiti koncertni majstor Nandor Szederkenyi i solisti Brigitta Simon i Ivica Šarić, uz vodstvo Uwea Theimera.

Muzički program Sarajevske zime nastavlja s koncertom Ljubice Crnobrnje i Violete Lučić (duo violina i gitara) u Bošnjačkom institutu 18. februara. Inače, u ovom objektu biće održana većina muzičkih dešavanja, tako da će na istom mjestu dan kasnije nastupiti kvintet Vjere Nikolić iz Crne Gore, a bit će izveden koncert “Dame čuvari tradicije”. Pijanistički koncert grčkih umjetnika Dore Bakaopulos i Nane Perrakil je 21. februara, dok će turski umjetnici, pijanistica Handa Delkilic i violinista Hakan Sensoy nastupiti 24. februara na istom mjestu. Raznovrsnu evropsku ponudu izvođača upotpunit će i nastup Tria Thema iz Francuske, koji će izvoditi djela Erica Bretona, 25. februara.

Premijera “Bosne”

Sarajevska filharmonija će na Sarajevskoj zimi nastupiti još jednom, 27. februara, kada će ekskluzivno i premijerno izvesti kompoziciju “Bosna” francuskog kompozitora Erica Bretona, koji će uz Samru Gulamović i dirigovati našim orkestrom. Solistica će biti Lidija Majo, a recitovaće tekst Nedžada Ibrišimovića. Koncert će biti izveden u čast Asocijacije evropskih festivala (EFA). Ista organizacija priredit će i poseban prijem u Domu mladih 28. februara, na kojem će vladati nešto opuštenija atmosfera, uz nastup Mostar Sevdah Reuniona.

Počasni gosti Sarajevske zime, umjetnici iz Grčke, nastupaju u Bošnjačkom institutu za Dan žena, 8. marta, a publici će se predstaviti Attika Plucked String Orchestra. Na istoj lokaciji 15. marta je i pijanista Gregor Vidović iz Njemačke, dok će 17. marta, biti recital umjetničke muzike, uz nastup srbijanskih umjetnica Vesne Rilak-Stranimirović i Hristine Vuković-Jovanović.

Dom oružanih snaga BiH bit će mjesto gdje su planirana dva posljednja koncerta u okviru Sarajevske zime. Na prvom, zakazanom za 20. mart nastupa dubrovački bard i šansonjer Ibrica Jusić, sa koncertom “Sevdah sa behar”. Muzički dio festivala zaključuju  mladi umjetnici koji su odabrani kroz PAFF konkurs i to 21. marta.

Posted by on 2014-02-06. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login