Razvoj ruralnog turizma u BiH: Selo je naša budućnost

Lukomir, Bjelašnica

Lukomir, Bjelašnica

S cilem razvoja seoskog turizma u BiH Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID-FIRMA pokrenuli su prije nekoliko mjeseci pilot-projekt razvoja ruralnog turizma koji je rezultirao potpisivanjem prvih ugovora o saradnji između turističkih agencija i seoskih domaćinstava.

Prema riječima Mirka Boškovića, sekretara Udruženja za turizam i ugostiteljstvo pri VTKBiH, ugovore je potpisalo sedam turističkih agencija i 15 seoskih domaćinstava.

Kriteriji

“U prvoj fazi domaćinstva su se prijavljivala na dobrovoljnoj osnovi, s tim da su morala zadovoljiti određene međunarodne standarde i kriterije počev od smještaja do dodatnih sadržaja koje nude. Riječ je o 15 domaćinstvima sa područja cijele BiH od Neuma, preko Šipova do Posavine”, istakao je Bošković.

Prema njegovim riječima, BiH ima izvanredan potencijal za razvoj ruralnog turizma samo je neophodno sve to pokrenuti i razvijati, što oni upravo čine ovim projektom.

“BiH ima dosta seoskih domaćinstava koja bi mogla učestvovati u razvoju ruralnog turizma. Imamo dobre kapacitete, dobre objekte, koji, nažalost, nisu bili dostupni javnosti te se nadamo se da ćemo ih ovim projektom bolje predstaviti, da ćemo zainteresovati turiste za sadržaje koje nude”, naglasio je Bošković dodajući da je ovo vrsta turizma koja se može provoditi tokom cijele godine.

Jedna od agencija koja se prijavila za učešće u ovom projektu je i Lasta travel iz Mostara.

“Činjenica da je ruralni turizam jedan od važnih segmenata turizma za razvoj i države i cjelokupne branše potakla nas je da se prijavimo za učešće u projektu. Mi, kao agencija, najviše radimo sa grupama turista i kroz ovaj projekat nastojat ćemo da razvijemo određene ture kroz seoska domaćinstva kroz cijelu BiH. Naime, u zavisnosti od interesa gostiju nastojat ćemo da ih provedemo kroz što veći broj domaćinstava, a u prosjeku bi se u jednom zadržavali dvije noći”, kazao je Zlatko Papac, vlasnik agencije.

Pokretanje

Svoje zadovoljstvo učešćem u projektu i nadu da će se interes turista za ruralni turizam povećati iskazao je i Edhem Tufo, vlasnik seoskog domaćinstva iz okoline Sarajeva, koji je naglasio da je pomoć agencija u predstavljanju i promoviranju ovakvih domaćinstava ključna za pokretanje seoskog turizma.

“Ovim projektom krećemo u ono što je budućnost turizma, a to je ruralni razvoj. Seoski turizam u BiH ima izvanredne resurse i mogućnosti za razvoj”, kazao je predsjednik Udruženja incoming agencija i turističkih vodiča BiH Vaso Bosiljčić.

Posted by on 2014-06-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login