Recesija u eurozoni i dalje nezaustavljiva

recesijaBez obzira na sve antirkizne mehanizme EU, i ove godine recesija će ostati u eurozoni – nikada ranije ekonomija eurozone nije padala dvije godine zaredom, upozoravaju ekonomski analitičari.

Posljednja prognoza dinamike unutrašnjeg bruto proizvoda valutne zone predviđa njegovo smanjenje na osnovu godišnjih rezultata za 0,4 posto.

Uzimajući u obzir da je 2012. valutni blok završio sa padom unutrašnjeg bruto proizvoda za 0,6 posto, riječ je o do sada neviđenom događaju.

Ekonomisti upozoravaju da kriza u zoni jedinstvene valute ne samo da nije prevladana, već nastavlja da se produbljuje.

Statistika potvrđuje  najopasniju tendecniju za EU – uvećanje socijalno-ekonomskog raskola.

Prema podacima Evropske komisije, od 17 zemalja eurozone, smanjenje unutrašnjeg bruto proizvoda desilo se u skoro upola država – osam.

U tu grupu ulaze ne samo tradicionalne problematične države – Grčka, Kipar, Portugal i  Slovenija, već se  njima primiču Italija i Španija, ali i Francuska i Holandija…

Ukupni unutašnji bruto proizvod EU biće smanjen  ove godine svega za 0,1 posto, što nije tako loše – smatraju ekonomski analitičari.

Posljednji podaci evropskih indeksa fondova nisu tako mračni kako se očekivalo. Ali uzroci rasta leže van granica Evrope i vezani su, u prvom redu, sa podacima za tržište rada SAD.

Osim toga, na dinamiku tržišta pozitivno je uticala odluka Evropske centralne banke da smanji bazičnu kamatnu stopu za 0,25 posto do rekordnih 0,5 posto godišnje.

Evropska centralna banka trenutno je jedna od malobrojnih institucija u Evropi koja može brzo i efikasno da donosi odluke i da ih ispunjava.

Trenutno, centralne banke Evrope, SAD i Japana, istovremeno, realizuju stimulativne programe,ali to može da se pokaže kao nedovoljno za prevladavanje krize u eurozoni.

U tom pogledu, najveću opanost predstavlja nastavak negativnih tendencija u Italiji i Španiji.

Osnovni problem EU sastoji se u tome da već deset godina postoji kriza konkurentnosti i  pad uloge EU na međunarodnim tržištima. To je ponavljanje strih mjera koje i prije krize nisu djelovale – smatraju ekonomski stručnjaci.

Zato i i prognoze Evropske komisije za 2014. godinu nisu previše optimistične.

U Evropskoj komisiji priznaju da će državni dug u eurozoni nastaviti da raste i u tekućoj i u narednoj godini.

Za sada se ne vidi svjetlo na kraju evropskog tunela.

Posted by on 2013-05-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login