Reforma prvosuđa u BiH

prvosuđeStrukturalni dijalog o reformi prvosuđa u BiH ulazi u treću godinu. Do sada je održano pet sastanaka učesnika u dijalogu – predstavnika Republike Srpske, Federacije BiH i Evropske unije. Konkretnih rezultata nema, prenosi Deutsche Welle.

Strukturalni dijalog u BiH počeo je u junu 2011. godine, između predstavnika BiH i EU. Pet rundi razgovora je održano, uz šestu koja je u toku u Banjoj Luci.

“Međutim ako bismo pitali učesnike razgovora šta je konkretno urađeno, konkretan odgovor će izostati, ako se izuzmu sitne izmjene u legislativi i prebacivanje dijela predmeta sa državnog na entitetski nivo” – navodi Deutsche Welle.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak, iako smatra da je dosta posla urađeno, nije zadovoljan dinamikom.

” Napravili smo mnogo toga, međutim, iskreno nisam u potpunosti zadovoljan ni kvalitetom ni brzinom promjena. Mislim da treba mnogo brže i jače ići u te promjene. Sigurno da kasnimo i da nismo napravili ono što smo trebali ali ovo je BiH, vidite kako ovdje stvari idu jako sporo” – kazao je on.

Presuda Suda u Strazburu u slučaju “Maktouf i Damjanović” došla je slučajno u vrijeme trajanja strukturalnog dijaloga i učesnici se slažu da je potrebno preispitivanje presuda koje su donesene prema Krivičnom zakonu BiH, zbog kojeg je sud i presudio u korist pomenutih apelanata.

Posted by on 2013-11-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login