Reggae muzika uvrštena na UNESCO listu

Bob Marley

Bob Marley

Reggae muzika, čiji su lagani ritmovi i melodije postali poznati širom svijeta zahvaljujući muzičarima poput Bob Marleya, uvrštena je na UN-ovu listu globalnog kulturnog blaga.

Unesco, agencija UN za kulturu i nauku, dodala je ovaj žanr na listu “neprocjenjivog kulturnog nasljeđa” koje je potrebno štititi i promovisati.

“Doprinos reggae muzike diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti naglašava njenu elementarnu dinamičnost, koja je istovremeno umna, društvenopolitička, senzualna i duhovna”, saopštio je Unesco.

U tekstu se dodaje da je reggae na svom početku bio “glas marginalizovanih”, a sada se ta muzika svira i prihvata u širim društvenim slojevima, uključujući različite polove, etničke i vjerske grupe.

Jamajka je prijavila reggae na Unescovu listu ove godine na sastanku agencije na ostrvu Mauricijus, gdje je razmatrano 40 prijedloga, prenio je AFP.

Reggae muzika nastala je krajem šezdesetih iz jamajčanskih ska i rokstedi stilova, a bila je podložna i uticaju američkog džeza i bluza.

Ovaj muzički stil brzo je postao popularan u SAD i Velikoj Britaniji, gdje su se mnogi jamajčanski imigranti doselili u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Reggae često opisuju kao muziku ugnjetavanih, a stihovi se bave društvenopolitičkim pitanjima, zatvaranjima i nejednakošću.

Posted by on 2018-11-30. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login